Home » Lumea digitală » Un roman scris de inteligenţa artificială a trecut de prima rundă într-o prestigioasă competiţie literară japoneză

Un roman scris de inteligenţa artificială a trecut de prima rundă într-o prestigioasă competiţie literară japoneză

Un roman scris de inteligenţa artificială a trecut de prima rundă într-o prestigioasă competiţie literară japoneză
Publicat: 26.03.2016
Profesia de ''romancier'' ar putea fi adăugată în lista celor ameninţate de software-urile calculatoarelor super-inteligente, după ce o scurtă poveste scrisă de inteligenţa artificială (AI) a ajuns în ultimele etape ale unei competiţii literare din Japonia.

Deşi nu a câştigat marele premiu, software-ul AI nu a făcut o treabă rea, potrivit Science Alert.

AI nu are capacitatea să îşi gândească şi să prezinte propria lucrare. Romanul în formă scurtă a fost scris cu ajutorul unei echipe de cercetători de la Universitatea Future Hakodate din Japonia. Oamenii au selectat câteva cuvinte şi fraze pentru a fi folosite şi au stabilit un cadru general pentru poveste, înainte de a lăsa software-ul să vină cu textul propriu-zis.

Romanul scurt, intitulat Ziua când un computer scrie un roman, se numără printre cele 1.450. de titluri la ediţia din acest an a premiilor literare Nikkei Shinichi Hoshi. Însuşi Shinichi Hoshi a fost un autor de SF.

Dintre cele 1.450 de romane acceptate, 11 au fost scrise cu implicarea programelor de inteligenţă artificială, potrivit Japan News.

Procesul de selecţie, alcătuit din patru etape, este ţinut la secret, iar juraţilor nu li se spune în avans care dintre lucrări au fost scrise de către oameni şi care au în spatele lor roboţi.

Autorul de science-fiction Satoshi Hase, care a fost implicat în competiţie, afirmă că volumele scrise prin inteligenţă artificială au fost ”bine structurate”, dar au avut ”unele probleme”, inclusiv legate de calitatea descrierii caracterelor.

„Până în prezent, programele AI au fost adesea folosite pentru a rezolva problemele care au răspunsuri, cum ar fi Go şi shogi”, a declarat Hitoshi Matsubara, care a condus echipa de cercetători de la Universitatea Future Hakodate. „În viitor, îmi doresc să se extindă potenţialul (astfel încât să se asemene n.r.) creativităţii umane a inteligenţei artificiale”.

Este greu să apară creativitate în interiorul unui computer, însă, este cu siguranţă o chestiune de timp înainte ca programele de AI să aibă inteligenţa şi datele pentru a fi capabili să facă o muncă acceptabilă: un program software automat este deja responsabil pentru scrierea unor rapoarte financiare şi sportive, unde faptele cheie pot fi aranjate într-un şablon simplu.

Discursurile politice sunt o altă ţintă pentru roboţii scriitori în devenire, deoarece acestea tind să urmeze un model familiar, cu fraze şi subiecte repetate.

Sursa: Science Alert

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase