Home » Lumea digitală » Cât de mult sunt bateriile influenţate de temperaturile extreme şi de ce are loc acest lucru

Cât de mult sunt bateriile influenţate de temperaturile extreme şi de ce are loc acest lucru

Cât de mult sunt bateriile influenţate de temperaturile extreme şi de ce are loc acest lucru
Publicat: 24.09.2017
Ori că eşti la plajă şi îţi expui telefonul la soare (lucru neindicat de altfel din mai multe privinţe), ori că faci poze într-o zi de ianuarie, vei observa că bateriile au o viaţă scurtă spre foarte scurtă. Motivul este chiar reacţia care are loc în baterie atunci când este conectată.

Aproape fiecare baterie este alcătuită din trei părţi: doi electrozi, un electrolit şi un separator. Cei doi electrozi se află la capetele bateriei: catodul este la capătul pozitiv, iar anodul la cel negativ. Electrolitul care se află între ele este, de obicei, o substanţă lichidă care conţine particule încărcate electronic numite ioni. Separatorul separă catodul de anod pentru ca bateria să nu facă scurtcircuit, scrie Curiosity.

Atunci când conectezi o baterie la un dispozitiv, completezi un circuit. Energia chimică din electrolit se transformă în energie electrică, care este condusă prin catod în circuitele dispozitivului, întorcându-se în baterie prin anod. Conversia în energie electrică are loc cu ajutorul reacţiei chimice dintre atomii din electrozi şi ionii din electrolit.

Există un principiu în chimie numit ecuaţia Arrhenius, care spune că temperaturile mai mari duc la reacţii mai rapide. Aşadar, atunci când telefonul este la soare, reacţia chimică din baterie se desfăşoară într-un ritm accelerat, rezultatul fiind evident: viaţa mai scurtă a bateriei.

În cazul temperaturilor scăzute, are loc o reacţie chimică mai lentă, ceea ce face ca bateria să fie ineficientă şi să nu producă suficientă electricitate pentru dispozitiv. Din fericire, bateria nu este afectată pe termen lung, întrucât odată ce temperatura va creşte, eficienţa bateriei va reveni la normal.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un pas important spre crearea superbateriilor: cercetătorii au putut folosi magneziu în loc de litiu pentru a crea baterii de două ori mai durabile

Aplicaţiile care consumă foarte mult bateria telefoanelor mobile

O baterie nou inventată va revoluţiona industria dispozitivelor electronice

Un truc esenţial care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte: cum faci focul cu bateria telefonului mobil

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase