Home » Lumea digitală » Tehnologia de recunoaştere facială, noul ”Big Brother” şi începutul lui ”1984”? Experţii avertizează că un astfel de sistem poate duce la instaurarea unui regim totalitar

Tehnologia de recunoaştere facială, noul ”Big Brother” şi începutul lui ”1984”? Experţii avertizează că un astfel de sistem poate duce la instaurarea unui regim totalitar

Tehnologia de recunoaştere facială, noul ”Big Brother” şi începutul lui ”1984”? Experţii avertizează că un astfel de sistem poate duce la instaurarea unui regim totalitar
Publicat: 11.07.2018
Ideea conform căreia tehnologia de recunoaştere facială poate invada intimitatea oamenilor nu este nicidecum nouă, dar a reajuns în atenţia publicului odată cu arestarea recentă a unui suspect implicat în împuşcăturile de la Annapolis, Maryland, care a refuzat să coopereze cu poliţia şi nu a putut fi identificat imediat cu ajutorul amprentelor.

„Ne-ar fi luat mult mai mult să îl identificăm şi să avansăm cu ancheta fără ajutorul acestui sistem”, a precizat şeful poliţiei de la Anne Arundel County, Timothy Altomare.

Astfel, tehnologia aceasta joacă un rol din ce în ce mai important pentru autorităţi, lucru care, bineînţeles, poate avea beneficii, relatează Phys.

Totuşi, există temeri, perfect fondate, că tehnologia de recunoaştere facială poate duce sau poate fi un element esenţial în instaurarea unui regim dictatorial de tipul ”Big Brother”.

De asemenea, aşa cum arată şi studiile, tehnologia nu este tocmai precisă, aşa cum încearcă unele filme SF să prezinte. S-a găsit că unul din doi adulţi americani, sau 117 de milioane de oameni, există în baza de date cu informaţii cu privire la înfăţişare şi cu puţine reguli cu privire la modul în care aceste sisteme pot fi accesate.

Activiştii în libertăţile civile se tem că autorităţile pot crea un sistem în timp real de recunoaştere facială cu ajutorul dronelor şi a camerelor de supraveghere.

„Marea îngrijorarea este că poliţia poate identifica în voie americani care respectă legea”, a precizat Matthew Feeney de la Cato Institute. „Această tehnologie devine din ce în ce mai performantă, dar nu este atât de precisă aşa cum arată filmele SF”.

În lume, China este liderul în ceea ce priveşte dezvoltarea şi implementarea acestei tehnologii, folosind-o pentru a prinde şi amenda persoanele care încalcă regulile de trafic rutier şi „să facă de ruşine” pietonii neatenţi.

Statele Unite nu rămân mult în urmă. Clare Garvie şi colegii săi de la Universitatea Georgetown, autorii unui studiu din 2016 privind acest subiect, au precizat că „în ultimii doi ani tehnologia a fost folosită într-un mod mai agresiv şi mai răspândit” în SUA, inclusiv în securitatea la graniţă şi la cel puţin un aeroport internaţional.

„Este o invazie extraordinară a intimităţii tuturor cetăţenilor”

Mai mult, veştile că Amazon a început să ofere software-ul Rekognition departamentelor de poliţie a dus la un val de proteste care cereau companiei să stea departe de activităţile autorităţilor.

Totuşi, Amazon este una dintre zecile de companii implicate în această tehnologie. Se ştie foarte bine că Apple a creat o aplicaţie similară pentru noile iPhone, unde, cu ajutorul unui soft care este capabil să recunoască trăsăturile distincte ale feţei pentru a debloca dispozitivul.

De asemenea, Amazon se apără zicând că nu efectuează supravegheri şi că nu oferă date personale autorităţilor, ci doar le permite să asocieze imagini cu cele existente deja în bazele de date. Compania susţine şi că sistemul poate ajuta la găsirea copiilor pierduţi sau răpiţi, putând fi o armă împotriva traficului de oameni.

Brian Brackeen, fondatorul Kairos, companie care se ocupă cu dezvoltarea unei astfel de tehnologii, susţine că unele aspecte ce ţin de acest sistem nu trebuie folosite de autorităţi din cauza abuzului şi erorilor pe care le poate prezenta. „Recunoaşterea facială realizată de guverne este o invazie extraordinară a intimităţii tuturor cetăţenilor – şi poate duce la pierderea controlului asupra identităţii”, a precizat acesta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Securitatea, după un secol: cum a apărut şi în ce s-a transformat “Big Brother” (II)

Cele mai bizare moduri prin care oamenii sunt monitorizaţi zilnic

Cinci tehnologii futuriste care sunt mai aproape decât credem şi care ne vor schimba vieţile radical

Un nou model de cameră foto are potenţialul de a revoluţiona tehnologia: înlocuieşte lentila cu receptoare de lumină

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase