Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce nu este bine să opreşti un strănut?

De ce nu este bine să opreşti un strănut?

De ce nu este bine să opreşti un strănut?
Publicat: 17.01.2018
Un caz recent reîntăreşte una dintre lecţiile importante ale vieţii: nu încerca să opreşti un strănut, mai ales prin astuparea nasului sau a gurii. În cele din urmă ai putea ajunge la spital.

Un bărbat sănătos de 34 de ani din Marea Britanie a simţit o durere puternică în gât la scurt timp după un strănut pe care a încercat să-l oprească prin astuparea gurii şi a nasului. Conform Gizmodo, în momentul în care bărbatul a ajuns la urgenţă abia putea să mai vorbească sau să înghită. 

La prima examinare, medicii au auzit un trosnit care pornea din gât şi se propaga până în cutia toracică. Testele imagistrice au dezvăluit că forţa cu care şi-a suprimat strănutul i-a perforat faringele. Pocniturile erau simptome ale unei afecţiuni numite crepitus, provocată de bulele de aer care au pătruns sub ţesutul moale al gâtului şi al spaţiului dintre plămâni. Din cauza riscului ridicat de infecţie, bărbatul a fost internat şi hrănit prin intermediul unui tub. 

Conform specialiştilor, suprimarea strănutului poate provoca de asemenea spargerea timpanului sau ruperea vaselor de sânge de la nivelul creierului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase