Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce sunt Coreea de Nord şi Coreea de Sud divizate?

De ce sunt Coreea de Nord şi Coreea de Sud divizate?

De ce sunt Coreea de Nord şi Coreea de Sud divizate?
Publicat: 17.02.2018
În contextul Jocurilor Olimpice de Iarnă ţinute la Pyeongchang, în Coreea de Sud, multă lume se întreabă, retoric sau nu, cum s-a ajuns la această divizare unică în istoria recentă a omenirii a aceleiaşi ţări. Articolul de faţă urmăreşte istoria peninsulei din secolul XX pentru a înţelege mai bine aspectele care au dus la această situaţie.

Cele două ţări au fost divizate pentru mai bine de 70 de ani, deşi atât Coreea de Sud cât şi cea de Nord au căzut de acord să participe la marşul de început sub acelaşi steag şi să aibă o echipă de hockey comună. Factorul principal constă în faptul că Peninsula Coreeană a devenit o victimă neaşteptată a Războiului Rece, unde cele două superputeri, Uniunea Sovietică şi Statele Unite, au împărţit „frăţeşte” mica ţară din estul extrem al Asiei.

De secole înainte de acest moment, peninsula a reprezentat o singură Coree, condusă de generaţii de regi şi dinastii. A fost ocupată de Japonia după Războiul Ruso-Japonez din 1905 şi a fost anexată cinci ani mai târziu. Timp de 35 de ani, Coreea a fost sub controlul japonezilor – până la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, scrie History.

A fost de la rău la mai rău, întrucât imediat după terminarea conflagraţiei mondiale, divizarea ţării în două naţiuni a început.

„Incidentul catalizator a fost decizia care a fost luată – fără implicarea coreenilor – între URSS şi SUA de a diviza Coreea în două zone de ocupaţie”, a precizat Michael Robinson, profesor emeritus la East Asian Studies and History de la Universitatea Indiana, care a scris foarte mult despre Coreea modernă şi istoria sa.

De ce a fost divizată?

În august 1945, cei doi aliaţi (numai de faţadă) şi-au împărţit controlul asupra Peninsulei Coreene. În următorii trei ani (1945 – 1948), armata sovietică a stabilit un regim comunist în zona aflată la nordul paralele 38. La sud, americanii au stabilit un guvern militar.

Deşi politicile sovietice erau populare cu populaţia din mediul rural şi cu muncitorii, majoritatea celor din clasa mijlocie s-a mutat în sud, unde, desigur, regimul era anti-comunist.

„Obiectivul principal era ca Uniunea Sovietică şi Statele Unite să plece şi să îi lase pe coreeni să se descurce”, a precizat Robinson. „Problema a fost că Războiul Rece a apărut şi toate încercările de a aduce o soluţie de compromis sau de a reunifica  peninsula au fost eliminate atât de URSS, cât şi de SUA”.

În 1948, Statele Unite a cerut ajutorul ONU pentru ca populaţia întregii peninsule să voteze viitorul ţării. După ce Nordul a refuzat participarea, Sudul şi-a format propriul guvern în Seul, condus de Syngman Rhee.

Nordul a răspuns în consecinţă, instalând-ul la conducere pe Kim II Sung, primul conducător a nou-formatei Republici Populare Democrate Coreene cu capitala în Phenian.

Războiul Coreean

Apoi, a fost din rău în şi mai rău. În 1950 a început Războiul Coreean, care a durat 3 ani şi care a curmat vieţile a 2,5 milioane de oameni. Războiul nu a rezolvat nimic, ba mai mult, a acutizat discrepanţa dintre cele două naţiuni. Mai mult, războiul a făcut ca Statele Unite să fie duşmanul de moarte al Coreei de Nord, deoarece americanii au bombardat sate şi oraşe în toată partea de nord a peninsulei. „Au distrus ţara”, relatează Robinson. „Au distrus fiecare oraş”. Astfel, armistiţiul care a terminat conflictul în 1953 a lăsat peninsula şi mai divizată ca înainte cu o zonă demilitarizată de-a lungul graniţei.

Robinson descrie graniţa ca fiind „închisă ermetic”, ceea ce ajută la ilustrarea căilor drastic de diferite pe care le-au urmat cele două naţiuni.

Regatul sihastru

Continuând relaţiile strânse cu Occidentul, Coreea de Sud a dezvoltat o economie puternică, iar în ultimele decenii a făcut paşi importanţi spre o democraţie totală.

Între timp, Coreea de Nord a rămas izolată, mai ales după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, şi nedezvoltată economic. De asemenea, a devenit un stat poliţienesc condus de o singură familie timp de trei generaţii.

Eforturile susţinute ale Nordului de a dezvolta un program de înarmare nucleară a dus la creşterea tensiunilor cu Coreea de Sud şi cu Statele Unite.

Contrastul dintre cele două naţiuni ale aceluiaşi popoar s-a văzut la Jocurile Olimpice de Iarnă. Regimul lui Kim Jong Un a organizat o paradă militară în piaţa Kim II Sung, iar dictatorul a ţinut un discurs despre răul adus de imperialism. Parada l-a comemorat şi pe bunicul său, Kim II sung, care în 1948 a format Armata Poporului Coreeană.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un dezertor din Coreea de Nord susţine că dictatorul Kim Jong-un pregăteşte ceva teribil pentru ţările din jur

6 aspecte suprinzătoare despre viaţa din Coreea de Nord

Kim Jong-un a interzis toate distracţia din Coreea de Nord

Viaţa unei femei din armata Coreei de Nord: Violurile sunt frecvente, iar din cauza condiţiilor drastice acestea încetează să mai aibă menstruaţie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase