Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este diferenţa dintre magmă şi lavă?

Care este diferenţa dintre magmă şi lavă?

Care este diferenţa dintre magmă şi lavă?
Publicat: 13.05.2018
Distincţia dintre magmă şi lavă are de-a face, în principal, cu locaţia. Atunci când geologii vorbesc de magmă, se referă la roca topită care se află în subsol. Dacă aceasta ajunge la suprafaţă şi continuă să curgă precum un fluid, se va numi lavă.

Desigur, există diferenţe semnificative între compoziţiile chimice ale magmei, ceea ce influenţează modul în care poate ajunge la suprafaţă, scrie National Geographic.

Magmele bazice, precum cele din Hawaii, conţin între 47 şi 63% silice, care formează cuarţul sau sticla. Sunt destul de subţiri, cu vâscozitate scăzută, iar temperaturile variază de la 1.000 la 1.200 de grade Celsius.

Magmele acide au conţinut mai ridicat în siliciu, ceea ce le fac mai vâscoase. De asemenea, sunt mult mai reci ca cele bazice. Riolitul, o lavă extrem de bogată în siliciu, are temperaturi de doar 650 – 815 grade Celsius. Întrucât sunt mai reci şi mai vâscoase, gazele se dizolvă mai greu, ceea ce le face mai periculoase. Pe măsură ce se adună mai multe substanţe volatile, magma devine mai explozivă, putând duce la erupţii violente.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ciudăţenia naturală de pe fundul Pacificului: o cantitate imensă de magmă cu potenţial catastrofal a fost găsită de savanţi

Etapele ce au dus la transformarea Lunii dintr-un ocean de magmă într-un satelit natural cu un înveliş ”pur”

O nouă descoperire impresionantă poate rescrie tot ce ştim despre vulcani

O „fântână” cu magmă a fost descoperită sub supervulcanul Yellowstone

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase