Home » Natură » O bucată de gheaţă de mărimea judeţului Giurgiu se desprinde din Antarctica. Efectele DEVASTATOARE produse de ruptură

O bucată de gheaţă de mărimea judeţului Giurgiu se desprinde din Antarctica. Efectele DEVASTATOARE produse de ruptură

Publicat: 11.12.2016
O bucată imensă de gheaţă de mărimea judeţului Giurgiu s-a desprins dintr-un gheţar din Antarctica, iar ruptura dintre aceasta şi continentul sudic devine tot mai mare şi mai adâncă zilnic.

Bucata de gheaţă de 3.701 kilometri pătraţi face parte din blocul de gheaţă denumit Larsen C, care face parte din cel mai mare sistem de glaciar din lume.  Bucata groasă de peste 300 de metri s-a desprins din blocul de gheaţă din cauza încălzirii globale. 

Imaginile de pe satelit sugerează că ruptura a apărut în 2011,  până în 2015 a ajuns la o lungime de 28 de kilometri, iar până în 2016 a crescut cu 22 de kilometri. O echipă de cercetători din cadrul Operation Icebridge Survey al NASA s-a deplasat în noiembrie în zonă şi au concluzionat că ruptura a ajuns la o lungime de 112 kilometri şi o lăţime de 100 de metri. 

Sursa: John Sonntag/IceBridge/NASA Goddard Space Flight Center

Atunci când bucata de gheaţă se va rupe, va fi a treia cea mai mare parte desprinsă dintr-un gheţar. Conform simulărilor de pe computer, unii cercetători sugerează că ruptura din blocul de gheaţă Larsen C va destabiliza întregul bloc de gheaţă care măsoară 31.060 de kilometri pătraţi. 

Printre veştile proaste se numără faptul că desprinderea bucăţii de gheaţă din blocul Larsen C va provoca creşterea nivelului oceanelor cu 10 centimentri. 

Sursa: Business Insider

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase