Home » Natură » Studiu unic: cercetătorii au apelat la pasionaţii de păsări pentru a rezolva unul dintre cele mai mari mistere ale evoluţiei păsărilor

Studiu unic: cercetătorii au apelat la pasionaţii de păsări pentru a rezolva unul dintre cele mai mari mistere ale evoluţiei păsărilor

Studiu unic: cercetătorii au apelat la pasionaţii de păsări pentru a rezolva unul dintre cele mai mari mistere ale evoluţiei păsărilor
Publicat: 12.02.2017
Studiul unor cercetători include modele 3D ale membrilor publicului care nu sunt oameni de ştiinţă.

 Astfel, savanţii au reuşit să adune un număr impresionant de date care îi va ajuta în rezolvarea misterului evoluţiei ciocului la păsări.

Cercetătorii de la Universitatea din Sheffield au cerut asistenţă publicului pentru a ajuta la măsurarea şi modelarea ciocurilor a peste 2.000 de specii de păsări, relatează Science Daily.

Folosind aceste date, echipa a fost capabilă de a observa că diversitatea în ciocurile păsărilor s-a petrecut devreme în istoria evoluţiei acestui grup de animale. Cele mai neobişnuite forme de ciocuri au fost asociate de multe ori cu schimbări rapide în evoluţie.

Odată ce extremele au fost atinse, schimbările în morfologia ciocurilor au devenit mai mici întrucât păsările au început să ocupe nişe ecologice din ce în ce mai înguste.

Gavin Thomas, conducătorul acestui proiect, a menţionat că „forma ciocului este un indicator important al dietei şi al modului în care scormoneşte după hrană – nişa sa ecologică. […] Acest proiect ne-a oferit o introspecţie esenţială în înţelegerea proceselor evolutive care au loc de-a lungul a milioane de ani – cu explozii majore ale evoluţiei odată cu emergenţa noilor grupuri şi cu ajustările mai fine care au loc ulterior”.

Acesta mai adaugă şi că acest studiu este unic datorită eforturilor voluntarilor de peste tot prin lume, oferind posibilitatea existenţei unui set de date nou pentru studiul ecologiei şi evoluţiei păsărilor.

Chris Cooney, cercetător în cadrul acestui proiect, menţionează că „marea diversitate a ciocului păsărilor a fascinat biologii şi naturaliştii, inclusiv pe Darwin. Este minunat să fii capabil să foloseşti informaţia stocată în colecţiile istoriei naturale pentru a arunca o lumină asupra modului în care variaţia a evoluat în cadrul acestei caracteristici ecologice importante”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Toate cele 39 de specii de păsări ale paradisului surprinse pentru prima dată într-o singură filmare (VIDEO)

Pare incredibil, dar unele păsări se pot comporta precum criminalii

Una din cinci specii de păsări din Europa este în pericol de dispariţie

Procesul de evoluţie al organismelor este mult mai complex decât se credea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase