Home » Natură » ”Copacul ucigaş” omoară păsările fără niciun motiv cunoscut. ”Arată ca ornamente macabre de Crăciun” – VIDEO

”Copacul ucigaş” omoară păsările fără niciun motiv cunoscut. ”Arată ca ornamente macabre de Crăciun” – VIDEO

”Copacul ucigaş” omoară păsările fără niciun motiv cunoscut. ”Arată ca ornamente macabre de Crăciun” – VIDEO
Publicat: 24.04.2017
Nu este neobişnuit pentru plante să „lipească” seminţe de corpurile animalelor care se apropie de ele. Acest comportament este înţeles ca făcând parte din strategia adaptativă a plantelor de a îşi distribui seminţele.

Totuşi, nu este înţeles motivul  pentru care un gen de copac din regiunea tropicală din zona Oceanului Pacific şi a Oceanului Indian îşi omoară vizitatorii cu ajutorul seminţelor extrem de lipicioase care îngreunează păsările atât de mult încât nu mai pot zbura, relatează Science Alert.

Ecologii sugerează că aceasta este una dintre ciudăţeniile macabre ale evoluţiei.

Alan Burger, de la Universitatea Victoria din Canada, a auzit de copacii din genul Pisonia grandis şi de reputaţia infamă a acestora şi a decis să investigheze acest comportament. Multe dintre aceste specii de copaci au seminţe lungi acoperite cu un mucus gros şi mici cârlige, făcându-le foarte lipicioase pentru orice vieţuitoare care le atinge.

De asemenea, pe solul din jurul copacului aceste seminţe se pot aduna în număr foarte mare, iar o pasăre care aterizează aici va rămâne cu siguranţă blocată şi prinsă în cleiul lipicios al seminţelor. Dacă aceste păsări nu sunt vânate, vor muri şi se vor descompune la baza arborelui. Unele păsări rămân chiar şi pe crengile copacului, arătând ca „ornamente macabre ale pomului de Crăciun”.

Ocurenţa cu care acest lucru se întâmplă îi contrariază pe cercetători, negăsind nicio explicaţie pentru această strategie. Se credea că păsările care se descompun la rădăcina copacilor oferă nutrienţi, dar această ipoteză a fost infirmată de Burger, arătând că nu există nicio diferenţă în dezvoltarea arborilor de lângă „părinte” şi cei mai îndepărtaţi.

Din contră, menţinerea în viaţă a păsărilor ar ajuta la distribuirea mai eficientă a seminţelor, aşa cum se întâmplă la restul copacilor. 

Aşa cum am menţionat anterior, aceasta reprezintă o ciudăţenie evolutivă, sau perspectiva oamenilor de ştiinţă asupra evoluţiei şi asupra factorilor acesteia nu sunt pe deplin cunoscute.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Copacii şi păsările combat depresia şi stresul

Forma bizară a unor copaci dintr-o pădure din Polonia îi intrigă pe cercetători. S-a invocat chiar şi prezenţa extratereştrilor

Record într-o pădure bavareză: cea mai lungă potecă din lume croită peste vârfuri de copaci (GALERIE FOTO/VIDEO)

Comportamentul BIZAR al copacilor creează imagini desprinse parcă din altă lume şi îi pune în încurcătură pe savanţi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase