Home » Natură » Câinii au un simţ al dreptăţii înnăscut, însă prin interacţiunea cu oamenii acesta se alterează

Câinii au un simţ al dreptăţii înnăscut, însă prin interacţiunea cu oamenii acesta se alterează

Câinii au un simţ al dreptăţii înnăscut, însă prin interacţiunea cu oamenii acesta se alterează
Publicat: 13.06.2017
Anterior, cercetătorii credeau că simţul justiţiei a fost dobândit de către câini de la oameni, însă teste recente realizate pe lupi sugerează că animalele au o reacţie puternică în momentul în care sunt tratate diferit faţă de rudele lor domesticite.

Câinii au un simţ al dreptăţii înnăscut, sugerează un nou studiu. În timpul testelor realizate pe câini şi lupi, animalele aveau posibilitatea de a refuza să partice prin apăsarea unui buton atunci când observau că alte animale primesc recompensă şi ei nu, informează Independent

Anterior se credea că patrupedele au învăţat importanţa egalităţii în timpul procesului de domesticire. Însă lupii au avut o reticenţă mult mai mare atunci când au realizat că sunt trataţi nedrept. Conform studiului publicat în revista Current Biology, simţul dreptăţii la câini nu a fost ,,un efect al domesticirii, ci a fost transmis de la strămoşii câinelui şi lupilor”. ,,Rezultatele de faţă, dar şi cele din studiile anterioare realizate asupra câinilor de companie, au sugerat că relaţia câinilor cu omul a dus la creşterea toleranţei acestora faţă de comportamentul inegalităţii,” notează experţii. ,,Interacţiunile pozitive şi antrenamentele cu oamenii i-au făcut pe câini să accepte participarea la anumite activităţi deşi aceştia au fost trataţi nedrept,” adaugă ei. 

În cadrul testelor, câinii şi lupii au fost amplasaţi în cuşti alăturate fiind antrenaţi să apese pe un buton. În cadrul testelor fără recompense, doar unul dintre câini a primit recompensă. La testul calităţii, ambele animale au primit recompensă, dar recompensa mai mare a fost acordată tot unui singur câine. Abilitatea de a observa inegalităţile din timpul testului au fost observate atunci când animele au refuzat să continue experimentul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase