Home » Natură » Paraziţii ar putea dispărea de pe suprafaţa Pământului, însă acest lucru nu este benefic

Paraziţii ar putea dispărea de pe suprafaţa Pământului, însă acest lucru nu este benefic

Paraziţii ar putea dispărea de pe suprafaţa Pământului, însă acest lucru nu este benefic
Publicat: 17.09.2017
Deşi oamenii şi-ar dori o lume în care nu există căpuşe, muşte sau alte tipuri de paraziţi, cercetătorii susţin că dispariţia acestora ar putea distruge lanţul trofic.

Biologul Colin Carlson, împreună cu zoologul Anna Philips, din SUA, au analizat modul în care ar putea fi influenţată viaţa de pe Pământ de dispariţia a 50.000 de specii de insecte din cauza schimbărilor climatice.  Echipa a descoperit că o treime din paraziţii de pe Pământ se află pe cale de dispariţie, relatează Popular Science. 

Carlson susţine că odată cu creşterea temperaturilor, până în 2030 majoritatea paraziţilor vor suferi o reorganizare serioasă. Insectele care trăiesc în prezent în zonele calde se vor muta către zonele nordice, însă nu este sigur cum vor evolua aceştia într-un mediu cu totul nou. În timp ce un val de paraziţi vor migra şi invada alte teritorii, un alt grup va dispărea din cauza morţii gazdelor în care aceştia trăiau sau a schimbării obiceiurilor de bază. Majoritatea paraziţilor şi-au petrecut o mare parte din viaţă într-un mediu deschis.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că şi paraziţii care infectează în general corpul uman ar putea dispărea. Însă specialiştii au descoperit că grupul de viermi paraziţi Acanthocephala nu este ameninţat de schimbările climatice. Aceşti paraziţi nu infectează în mod normal oamenii, principala gazdă fiind nevertebratele, păsările, peştii şi amfibienii. Până în prezent, cercetătorii nu au reuşit să determine de ce acest tip de paraziţi va rezista tranziţiei. Însă consideră că extincţia celorlalte specii va afecta ecosistemul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase