Home » Natură » Sateliţii NASA au descoperit cauza unei creşteri fără precedent de dioxid de carbon din atmosferă

Sateliţii NASA au descoperit cauza unei creşteri fără precedent de dioxid de carbon din atmosferă

Sateliţii NASA au descoperit cauza unei creşteri fără precedent de dioxid de carbon din atmosferă
Publicat: 23.10.2017
Încă din 1800 concentraţia de dioxid de carbon a crescut treptat, însă în anii 2015-2016 procesul a devenit mai accelerat. Un nou studiu NASA a analizat informaţiile colectate de sateliţii de monitorizare a atmosferei Orbiting Carbon Onservatory-2 pe o perioadă de doi ani şi a prezentat cauzele creşterii accelerate.

Deşi în ultima perioadă au fost desfăşurate eforturi masive pentru reducerea cantităţii de CO2 produsă de activitatea umană, cantitatea de CO2 din atmosferă este încă în creştere cu o medie de 2 părţi per milion (aproximativ 4 gigatone de carbon) anual. Conform NewAtlas, între anii 2015 şi 2016,  emisiile de carbon au crescut într-un ritm alert: aproximativ 3 părţi per milion (cantitatea de 6,3 gigatone de carbon). 

Deşi popluarea rezultată din activitatea umană a rămas aceeaşi, specialiştii susţin că această creştere este rezultatul fenomenelor precum El NIno. Fenomenul se produce deasupra Oceanului Pacific o dată la câţiva an, atunci când apele calde din apropierea Filipinelor şi a Indoneziei tranzitează către America de Sud. 

Fenomenul El NIno din 2015 a fost unul dintre cele mai puternice, aşadar nu este o coincidenţă că 2016 a fost unul dintre cei mai călduroşi ani care a doborât un nou record. Cercetătorii din cadrul NASA au analizat 28 de luni de informaţii colectate de satelitul OCO-2, care poate măsura zilnic cantitatea de CO2. 

Echipa a comparat datele cu cele din 2011, pe când nivelul de dioxid de carbon era normal. Specialiştii au ajuns la concluzia că această creştere a fost provocată de temperaturile mai ridicate decât cele medii, cât şi de seceta din zonele tropicale ale Amercii de Sud, Africii şi Indoneziei, care în cele din urmă au provocat El Nino. 

”Aceste trei zone tropicale eliberează cu 2,5 gigatone de carbon mai mult în atmosferă decât în 2011,” afirmă Junjie Liu, principalul autor al studiului. ”Analizele noastre prezintă faptul că o cantitate mare de dioxid de carbon a fost eliberată în atmosferă, fapt ce explică creşterea dioxidului de carbon din atmosferă din anii 2015-2016,” a adăugat Liu. 

Cercetătorii au combinat informaţiile obţinute de la OCO-2 şi le-au comparat cu cele furnizate de alţi sateliţi pentru a determina procesele specifice din aceste regiuni şi modul în care au contribuit la o creşere extremă a cantităţii de CO2. 

Astfel că specialiştii NASA au ajuns la concluzia că fenomenele naturale, precum şi activităţile umane au generat o cantitate de CO2 record în anii amintiţi anterior. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase