Home » Natură » Două fenomene dezastruoase care au salvat Pământul de la distrugere

Două fenomene dezastruoase care au salvat Pământul de la distrugere

Două fenomene dezastruoase care au salvat Pământul de la distrugere
Publicat: 02.01.2018
În iunie 1991, vulcanul din Filipine, Pinatubo, a produs una dintre cele mai cunosute erupţii vulcanice din secolul XX. Erupţia a dus la moartea a 800 de persoane, iar peste 10.000 au rămas fără locuinţe. Norul de cenuşă propagat în atmosferă a dus la răcirea cu 0,5 grade Celsius a temperaturilor.

Alături de cantităţile mari de magmă şi cenuşă din Pinatubo a fost eliberată şi o cantitate mare de clorură de hdrogen. Dacă acesta ar fi ajuns în stratosferă ar fi dus la producerea unei reacţii chimice care ar fi subţiat dramatic stratul de ozon. Conform The Guardian, apariţia ciclonului tropical Yunya a dus la răspândirea unei cantităţi mari de clorură de hidrogen înainte ca aceasta să ajungă în stratosferă. 

În cazul unui eveniment asemănător din viitor, probabil că omenirea nu va mai fi atât de norocoasă. Noile studii sugerează că următoarea erupţie a Pinatubo ar putea duce la subţierea stratului de ozon, fapt ce va duce la creşterea numărului de bolnavi de cancer de piele, distrugerea culturilor şi moartea animalelor din ferme. 

Deşi omenirea încearcă să diminueze clorura de hidrogen din stratul de ozon, studiul dezvăluie faptul că bromul produs de planctonul marin este un alt factor care facilitează reacţia de subţiere a stratului de ozon.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase