Home » Natură » După un an îngrozitor, balenele pot deveni extincte în viitorul apropiat

După un an îngrozitor, balenele pot deveni extincte în viitorul apropiat

După un an îngrozitor, balenele pot deveni extincte în viitorul apropiat
Publicat: 15.12.2017
Oficialii de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite au emis recent un comunicat în care susţin că este timpul să luăm în considerare că balenele nordice din Atlantic pot dispărea dacă nu sunt luate măsuri de protejare a acestora.

Balenele nordice din Atlanticul de nord (Eubalena glacialis) sunt printre cele mai rare mamifere marine din lume şi mai mult decât atât, au avut un an îngrozitor în ceea ce priveşte natalitatea şi mortalitatea. Oficialii NOAA spun că la începutul anului mai existau doar în jur de 450 de balene, iar 17 dintre ele au murit în 2017, scrie ABC News.

De asemenea, natalitatea este scăzută, existând doar 100 de femele capabile de reproducere în această populaţie.

„Trebuie să foloseşti cuvântul ‘extincţie’, pentru că acolo duce viitorul”, a precizat John Bullard. „Este ceva ce nu putem lăsa să se întâmple”.

Mark Murray-Brown, consultant în probleme de specii pe cale de dispariţie la NOAA, a precizat că populaţia de balene nordice este în scădere din 2010, iar femelele au fost afectate mai mult decât masculii.

Astfel, Statele Unite şi Canada trebuie să reducă morţile cauzate de activitatea umană. „Starea actuală a balenelor se află într-o situaţie critică şi este nevoie de utilizarea urgentă a resurselor disponibile pentru a o redresa”, a precizat Murray-Brown.

Animalele nasc în apele sudice temperate, apoi migrează spre nordul Americii în fiecare primăvară şi vară pentru a se hrăni. Unele studii recente au prezentat unele indicii cu privire la posibilele cauze ale morţilor. Un studiu, publicat în Journal Nature Scientific Reports, a precizat că balenele călătoresc mai mult decât s-a crezut anterior. Unii savanţi au susţinut că balenele merg şi în afara zonelor protejate pentru căutarea hranei, punându-se în pericol.

Într-un alt studiu, publicat recent în Journal Endangered Species Research, savanţii au examinat fecalele acestor balene şi au descoperit că acestea suferă din cauza prinderii în plasele pescarilor. Din această cauză, animalele produc anumite niveluri de hormoni care indică un stres ridicat iar acesta, afectează abilitatea lor de a se reproduce; dacă, bineînţeles, au scăpat cu viaţă din capcană.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O dronă a surprins un moment incredibil. Mai multe balene urmăresc un rechin – FOTO+VIDEO

O specie de balenă extrem de rară a fost filmată în Oceanul Atlantic

O descoperire inedită scoate la iveală că balenele şi delfinii formează culturi şi societăţi asemeni oamenilor

Fenomenul care a prevestit prăbuşirea populaţiei de balene. Putea fi oprită cu 40 de ani înainte

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase