Home » Natură » Abilitatea incredibilă descoperită la cameleoni. Oasele reptilei sunt fluorescente

Abilitatea incredibilă descoperită la cameleoni. Oasele reptilei sunt fluorescente

Publicat: 22.01.2018
Cameleonii sunt cunoscuţi pentru pielea lor colorată şi abilitatea incredibilă de a se adapta mediului. Însă reptila nu încetează să-i uimească pe specialişti. Recent, aceştia au descoperit că oasele animalului sunt fluorescente.

În cadrul unui nou studiu a fost descoperit că oasele din regiunea craniului au o lumină fluorescentă albastră atunci când sunt amplasate sub lumina UV. Conform IFL Science, este pentru prima oară când a fost descoperită fluorescenţa osoasă la vertebrate. Specialiştii susţin că aceasta ar putea fi utilizată sub forma unui mod de comunicare. 

”Nu am crezut ce am descoperit când am amplasat cameleonul sub o lampă UV,” a declarat David Protzel, autor al studiului. Fluorescenţa oaselor este o trăsătură comună a cameleonilor din Madagascar şi Africa. Flourescenţa este redată de proteine, pigmenţi, chitină şi limfă. 

Pe de altă parte, fluorescenţa este o trăsătură comună a organismelor marine, aproximativ 75% dintre animalele marine analizate luminează în întuneric. Însă trăsătura este extrem de rară în cazul tetrapodelor terestre. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase