Home » Natură » COD ROŞU în Filipine: o erupţie violentă a celui mai mare vulcan din ţară este iminentă

COD ROŞU în Filipine: o erupţie violentă a celui mai mare vulcan din ţară este iminentă

Publicat: 23.01.2018
Recent, exploziile au zguduit vulcanul Mayon aflat în provincia Albay, la sud de Manila, în timp ce lava a ieşit din vârful acestuia, făcând ca autorităţile filipineze să ridice nivelul de hazard de la 3 la 4, indicând că o erupţie violentă este iminentă.

„Din această cauză, zona de pericol este extinsă pe o rază de opt kilometri de la conul vulcanic. Publicul trebuie să rămână vigilent şi să evite această zonă”, au precizat cei de la Institutul Filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (PHIVOLCS). „Oficialităţile din aviaţia civilă trebuie de asemenea să sfătuiască piloţii să evite zborul pe lângă vulcan, întrucât cenuşa poate fi periculoasă pentru avioane”.

Renato Solidum de la PHIVOLCS şi alţi oficiali au precizat că explozia „a eliberat lavă, roci topite şi abur pe pantele Muntelui Mayon şi au umbrit satele din apropiere”.

Mai mult de 27.000 de locuitori din Provincia Albay au plecat de când Mayon a început să erupă acum câteva săptămâni, iar forma muntelui a început deja să fie modificată de lava eliberată, scrie Live Science.

Vulcanul Mayon, care are o altitudine de 2.462 metri şi care se ridică deasupra Golfului Albay, este cel mai activ vulcan din Filipine, conform USGS (U.S. Geological Society). Pantele sale abrupte îl fac un loc popular pentru căţărat, dar în acelaşi timp periculos, din cauza naturii sale imprevizibile.

Spre exemplu, în 2013, fără niciun avertisment, vulcanul a erupt într-o explozie freatică, cauzată de apa care a ajuns în camera magmatică a vulcanului, ceea ce a determinat expulzarea aburului. Explozia a omorât cinci oameni şi i-a rănit pe alţi şapte.

Cea mai mare erupţie a sa, care a avut loc în 1814, a omorât circa 1.200 de oameni.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cel mai misterios vulcan din lume, Etna, dă bătăi de cap experţilor: „Erupţiile recente sunt neobişnuite”

„Muntele lui Dumnezeu”, vulcanul care este pe punctul de a erupe. Ar putea pune în pericol trei situri arheologice extrem de importante

Pământul „ne coace” un nou super vulcan?

Cei mai periculoşi 10 VULCANI din lume, care ar putea ucide milioane de oameni – GALERIE FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase