Home » Natură » Cercetătorii au fost martorii contopirii a două specii de corbi. Fenomenul a fost observat şi în cadrul evoluţiei omului

Cercetătorii au fost martorii contopirii a două specii de corbi. Fenomenul a fost observat şi în cadrul evoluţiei omului

Cercetătorii au fost martorii contopirii a două specii de corbi. Fenomenul a fost observat şi în cadrul evoluţiei omului
Publicat: 08.03.2018
De mai bine de un secol speciaţia (momentul în care o specie se împarte în două) a reprezentat un punct de interes pentru biologi. Dar un nou studiu sugerează că ''speciaţia inversă'' este extrem de importantă.

În cadrul unui nou studiu publicat în jurnalul de specialitate Nature este detaliat momentul în care două specii de corb se contopesc într-una singură. ”La bază se află speciaţia inversă este un proces natural de evoluţie şi probabil a avut loc şi în cadrul altor vietăţi de pe Pământ,” a declrat Kevin Omland, profesor de biologie din cadrul Universităţii din Maryland. 

”Am examinat datele genomice a sute de corbi din America de Nord. Integrarea tuturor rezultatelor din baze de date atât de diverse a reprezentat unul dintre cele mai dificile aspecte ale studiului,” a adăugat el.  Atunci când Omland şi-a început proiectul în 1999, corbul comun era considerat o singură specie. Conform Phys, în anul 2000 specialistul a descoperit că există două specii de corb, una în sud-vestul Statelor Unite ale Americii denumită ”Califonia” şi o alta denumită ”Holarctic”. 

Însă doi studenţii ai lui Omland au descoperit în timpul testelor de laborator că cele două specii deţin trăsături asemănătoare. Conform analizelor echipei cea mai plauzibilă explicaţie este că speciile California şi Holarctic s-au divizat în urmă cu două milioane de ani, însă în prezent a avut loc speciaţia inversă proces în care cele două specii s-au contopit pe o perioadă de cel puţin câţiva zeci de mii de ani. 

Fenomenul este important şi pentru oameni deoarece şi noi suntem un rezultat al speciaţiei inversate, notează Omland. Genomul omului din prezent include bucăţi de material genetic de la Neanderthalieni sau Denisocani. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase