Home » Natură » Cele mai concludente dovezi cu privire la începutul unei noi ere geologice: peste 200 de noi minerale rezultate în urma activităţii umane

Cele mai concludente dovezi cu privire la începutul unei noi ere geologice: peste 200 de noi minerale rezultate în urma activităţii umane

Cele mai concludente dovezi cu privire la începutul unei noi ere geologice: peste 200 de noi minerale rezultate în urma activităţii umane
Publicat: 29.04.2018
Savanţii au identificat o creştere bruscă a diversităţii mineralelor pe suprafaţa planetei noastre care nu ar fi existat fără oameni, contribuind cu argumente conform cărora activitatea umană a dus la emergenţa unei noi ere geologice.

În 2017, un studiu al cercetătorilor de la Carnegie Institution for Science a scos la iveală că această creştere a diversităţii mineralelor a avut loc în jurul începutului Revoluţiei Industriale, eclipsând chiar şi Marele Eveniment de Oxidare de acum 2,3 de miliarde de ani, considerat ca fiind cea mai mare creştere a diversităţii minerale din istoria Terrei, relatează Science Alert.

Marele Eveniment de Oxidare, care a avut loc datorită exploziei de bacterii fotosintetice, saturând atmosfera Terrei cu oxigen, a dus la o dublare a numărului de tipuri de minerale, de la 2.000 la 4.000; dar acesta a avut loc timp de 1,5 miliarde de ani. Evident, o creştere de 200 de minerale în câteva sute de ani este mult mai mare decât o creştere de 2.000 de minerale timp un miliard şi jumătate de ani.

„Este o creştere însemnată în noi minerale care este atât de rapidă – o mare parte în ultimii 200 de ani, comparativ cu istoria de 4,5 miliarde de ani ai Pământului. Nu este nimic asemănător în istoria Terrei”, a precizat Robert Hazen, un membru al echipei de cercetare.

Hazen şi echipa sa au analizat cele 5.208 de minerale terestre care sunt recunoscute în mod oficial de Asociaţia Internaţională a Mineralogilor, găsind că 208 dintre ele nu ar fi existat fără activitatea umană.

În principal, acestea s-au format pe artefacte, epave şi alte vestigii de acest fel şi în urma activităţilor miniere şi industriale. Altele s-au format în gropile de gunoi, având legătură cu bateriile şi electronicele aruncate.

Lista cuprinde numai mineralele formate natural, fără să se ia în considerare cele sintetizate deliberat de om. Alte detalii cu privire la acest studiu puteţi găsi aici.

De aceea, recent, Hazen a propus ca noua diversificare să fie considerată, în mod oficial, începutul erei geologice numită Antropocen. „Vor fi mereu pe Pământ – un strat distinctiv care face ca timpul nostru să fie diferit faţă de cei 4,5 miliarde de ani din trecut”, a adăugat Hazen.

Argumentele precedente pentru Antropocen au sugerat că oamenii au întrerupt Holocenul în 1950, când testele nucleare au creat un nou strat pe suprafaţa Pământului. Altele precizează că a început în 1610, când a avut loc o scădere dramatică a nivelurilor de CO2, declanşată de ajungerea europenilor în Americi în 1492. Această scădere a fost înregistrată în gheaţa din Antarctica.

Totuşi, Hazen şi echipa sa susţin că studiul lor oferă dovezi mai solide ale influenţei umane pe planetă. „Dacă eşti un geolog care s-a întors din viitor la 100.000 sau un milion sau un miliard de ani de acum, ai vedea dovezi mineralogice evidente ale unei perioade diferite”, a precizat Hazen.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Am intrat într-o nouă ERĂ geologică! În ultimele două secole au apărut peste 200 de noi minerale

Cele mai rare minerale de pe Terra – FOTO

Peştera muzeu cu peste 300 de specii de roci şi pereţi cu minerale fluorescente – Galerie Foto

O nouă descoperire impresionantă poate rescrie tot ce ştim despre vulcani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase