Home » Natură » Activităţile oamenilor obligă tot mai multe animale să devină nocturne

Activităţile oamenilor obligă tot mai multe animale să devină nocturne

Activitatea umană modifică perioada în care unele mamifere sunt active, unele dintre specii devenind nocturne atunci când oamenii locuiesc în apropiere, susţin specialiştii.

Kaitlyn Gaynor şi echipa sa de la Universitatea Berkeley, California, au ajuns la concluzia că animalele devin din ce în ce mai active noaptea pentru a evita oamenii.

Atunci când au analizat literatura de specialitate, au observat că şi alte grupuri au văzut acest tipar. Echipa din California a realizat o meta-analiză a 76 de studii asupra a 62 de mamifere din întreaga lume, precum elefanţi, elani, lemuri şi altele.  Ei au analizat datele cu privire la activitatea animalelor din timpul zilei şi al nopţii, în funcţie de informaţiile înregistrate de camerele cu senzor de mişcare, observaţiile realizate de oameni şi dispozitivele de urmărire prin radar. 

Apoi au comparat activitatea în funcţie de modul în care oamenii interacţionau cu mediul în care se aflau animalele. Astfel, au constatat că aproape toate animalele au devenit nocturne pentru a ne evita, scrie New Scientist.

Un caz elocvent este specia cu un nume ironic, anume ursul soare, o specie vulnerabilă din sud-estul Asiei. În zone cu puţină activitate umană, doar 19% din activitatea ursului avea loc noaptea, dar în jurul unei baze de cercetare din Sumatra, 90% din activitate avea loc la adăpostul întunericului.

La fel, în zonele protejate ale Tanzaniei, doar 17% din activitatea leilor avea loc noaptea, dar în afara acestor zone, procentul creştea până la 80%.

Oamenii au devenit cea mai înfricoşătoare forţă de pe Pământ

În general, studiul a arătat că animalele care aveau activitatea zi-noapte împărţită 50/50 în zone nederanjate, a ajuns la 70/30 în favoarea nopţii în zonele perturbate de activitatea umană.

„Sunt din ce în ce mai puţine locuri în care animalele sălbatice se mai pot ascunde de oameni”, a precizat  Kaitlyn Gaynor, principalul autor al studiului din cadrul Universităţii Berkeley. „Astfel că ne evită în timp pentru că nu ne pot evita în spaţiu. Acest tipar va continua pe măsură ce populaţia umană va creşte”, atrage acesta atenţia.

Foarte multe animale au devenit nocturne / Credit foto: Pixabay

Acest fenomen nu e prezent numai în oraşe şi în apropierea aşezărilor umane, ci şi lângă şosele şi în zonele preferate de oameni pentru ieşiri în natură. Gaynor susţine că accesul oamenilor ar trebui restricţionat în anumite zone, mai ales în perioadele de împerechere, potrivit The Guardian

„În prezent, oamenii sunt cea mai înfricoşătoare forţă de pe Pământ”, mai spune cercetătorul de la Universitatea Berkeley. Gaynot susţine că modificarea perioadei de activitate afectează numeroase interacţiuni dintre specii. De exemplu, coioţii nu mai mănâncă animale diurne precum veveriţele sau păsările, ci animale nocturne, precum şoarecii sau iepurii. De asemenea, antiplopele din Zimbabwe au acces mult mai greu la apă în timpul zilei, aşadar şi-au modificat comportamentul pentru a fi active mai mult pe timpul nopţii. 

Consecinţele nu sunt însă foarte clare, dar se speculează că adaptarea va duce la unele probleme de sănătate. Totuşi, bagajul genetic extrem de bogat al mamiferelor şi faptul că la început primele mamifere din era dinozaurilor erau nocturne, le vor ajuta să se adapteze mai rapid.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un grup de cercetători ajunge la o concluzie şocantă: zonele naturale protejate sunt în pericol din cauza activităţilor umane

Cele mai frumoase fotografii ale lumii vii din 2010 – BWPA

 
 

Un nou proiect de lege pune în pericol comunităţile şi speciile sălbatice din lungul Dunării şi Deltă

Un studiu de amploare poate arăta efectele extrem de dramatice pe care activitatea umană le are asupra apelor dulci

Mai multe specii de animale au fost incluse pe lista celor protejate prin Convenţia de la Bonn

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase