Home » Natură » Putem asista la dispariţia uneia dintre cele mai frumoase păsări. O specie de gâscă sălbatică este forţată să zboare până la epuizare din cauza schimbării climatice

Putem asista la dispariţia uneia dintre cele mai frumoase păsări. O specie de gâscă sălbatică este forţată să zboare până la epuizare din cauza schimbării climatice

Putem asista la dispariţia uneia dintre cele mai frumoase păsări. O specie de gâscă sălbatică este forţată să zboare până la epuizare din cauza schimbării climatice
Publicat: 29.07.2018
În fiecare primăvară, mii de gâşte sălbatice din specia Branta leucopsis migrează din habitatul cu climă temperată din nordul Europei şi nord-vestul Rusiei în cuiburile din zona arctică. Este o călătorie de circa 3.000 de kilometri care durează de obicei o lună, dar un nou studiu al cercetătorilor olandezi arată că temperaturile în creştere din regiunea arctică pun presiune pe gâşte pentru a termina călătoria într-o singură săptămână.

Aceste gâşte sunt păsări de talie medie găsite în Europa, Rusia, Marea Britanie, Ţara Galilor şi zona arctică. Până acum câteva zeci de ani, păsările ajungeau în nord chiar atunci când topirea zăpezii expunea cuiburile şi dădea posibilitatea creşterii vegetaţiei. Păsările depuneau imediat ouăle, care eclozau după 30 de zile sau mai târziu, chiar la maximul creşterii vegetaţiei – ceea ce este perfect pentru asigurarea hranei puilor, scrie Live Science.

Dar în ultimele decenii, savanţii au observat că lucurile au început să se schimbe. Temperaturile au crescut, iar zona aceasta odată rece a devenit mai caldă mai devreme, cu aproximativ o zi pe an, ceea ce a pus presiune pe păsări.

Gâştele încearcă să ţină pasul cu schimbările climatice, dar este foarte dificil. Cercetătorii au găsit că păsările pleacă în aceeaşi perioadă în fiecare an, dar au fost forţate să-şi scurteze timpul de călătorie – în loc de o lună, acum, păsările trebuie să ajungă într-o săptămână.

Odată ajunse, în loc să-şi depună imediat ouăle aşa cum obişnuiau, gâştele au nevoie de o săptămână pentru recuperare. Când sunt gata pentru depunerea ouălelor, vegetaţia este deja mare, ceea ce înseamnă că puii vor apărea după maximul de creştere al vegetaţiei. Ca rezultat, rata de supravieţuire a puilor scade, ceea ce ameninţă populaţiile de gâşte sălbatice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Victorie! O specie de gâşte sălbatice a învăţat să evite turbinele eoliene

Graniţa climatică ce divide Statele Unite ale Americii a început să-şi schimbe poziţia

Dispariţie şocantă a celor mai bătrâni arbori baobab din Africa. Unii dintre ei au chiar şi 2.500 de ani

Pinguinii sunt în mare pericol: mii de pui mor în Antarctica

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase