Home » Natură » Emisiile de carbon ar putea duce la apariţia unui climat tropical în Europa. Fenomenul a mai fost observat în urmă cu 50 de milioane de ani

Emisiile de carbon ar putea duce la apariţia unui climat tropical în Europa. Fenomenul a mai fost observat în urmă cu 50 de milioane de ani

Publicat: 02.08.2018
Emisiile de dioxid de carbon ar putea duce la apariţia unui climat tropical în Europa ce nu a mai fost prezent în regiune de milioane de ani.

Fenomele recente, precum valurile de căldură care au avut loc în această vară ar putea deveni un lucru normal până la sfârşitul secolului, scrie Independent, Cercetătorii din cadrul Universităţii din Bristol au analizat condiţiile de pe Pământ de la începutul Paleogenului, perioadă ce a avut loc în urmă cu 56-48 milioane de ani. 

În această perioadă din istoria planetei, nivelul dioxidului de carbon era acelaşi cu cel prezis pentru sfârşitul secolului nostru. Aşadar această perioadă reprezintă un punct important pentru cercetătorii ce încearcă să înţeleagă impactul unui nivel atât de ridicat de dioxid de carbon. 

Analizele turbei fosilizate au permis cercetătorilor să estimeze temperaturile prezente în urmă cu 50 de milioane de ani. „Ştim că Paleogenul a fost caracterizat de efectul de seră cu un nivel ridicat de dioxid de carbon”, a declarat dr. David Naafs, specialist din cadrul Universităţii din Bristol. „O mare parte dintre estimările existente în prezent privind temperaturile din acea perioadă provin din ocean şi nu de la sol. Noul studiu încearcă, însă să afle cât de crescute erau temperaturile la sol în acea perioadă”, a adăugat el. 

Cercetătorii au descoperit că temperaturile anuale, la sol în vestul Europei şi Noua Zeelandă erau cuprinse între 23-29 de grade Celsius, mult mai crescute decât se credea anterior. Media este cu 15 grade Celsius mai ridicată decât media anuală din prezent, în aceleaşi regiuni. 

„Studiul nostru sugerează că un climat cu temperaturi extrem de ridicate ar putea exista la sfârşitul secolului. De asemenea am analizat în cadrul studiului modul în care Pământul a reacţionat în această perioadă. De exemplu în această perioadă cât şi în altele cu temperaturi ridicate există dovezi ale sectei, dar şi ale ploilor abundente”, a declarat profesorul Rich Pancost, unul dintre coautorii studiului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase