Home » Știință » SUA vor să creeze un avion hipersonic – VIDEO

SUA vor să creeze un avion hipersonic – VIDEO

Publicat: 16.06.2015
Armata SUA a anunţat că a fost stabilit termenul limită până la care va fi creat noul avion hipersonic, de la care se doreşte să atingă o viteză de cel puţin cinci ori mai mare decât cea a sunetului şi care ar putea reprezenta "arma viitorului", informează CNN.

Potrivit cercetătorului-şef Mica Endsley, din cadrul Forţelor Aeriene americane, termenul până la care avionul X-51A Waverider trebuie să fie complet dezvoltat este 2023.

Pentru ca un vehicul să fie considerat hipersonic, acesta trebuie să atingă o viteză de cel puţin 5 Mach – de cinci ori viteza sunetului. Cu o astfel de viteză, suprafaţa Statelor Unite ale Americii poate fi parcursă în 30 de secunde, scrie CNN.

Pentagonul experimentează tehnologia necesară creării de avioane hipersonice de mai mulţi ani. Un astfel de program, denumit  X-51 Waverider, a fost demarat în 2004, el având drept scop crearea unui avion fără pilot care să atingă o viteză mai mare decât cea a sunetului şi care să poată deveni o armă a viitorului.

Ultimul test efectuat cu X-51A Waverider a fost în 2013, când vehiculul hipersonic a atins viteza de 5,1 Mach la altitudinea de peste 18.000 de metri. El a fost propulsat, în primă fază, cu ajutorul unei rachete puternice, apoi s-a separat de rachetă, continuând cursa cu ajutorul propriului motor supersonic cu combustie.

“X-51A Waverider a demonstrat că putem fabrica un motor cu reacţie care să poată fi lansat de un avion şi care să atingă viteze hipersonice. A fost capabil să zboare cu o viteză de peste 5 Mach, înainte de a rămâne fără combustibil”, a precizat Mica Endsley.

Citeşte continuarea aici!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase