Home » Știință » De ce se formează ţepi pe cuburile de gheaţă pe care le scoţi din congelator – VIDEO

De ce se formează ţepi pe cuburile de gheaţă pe care le scoţi din congelator – VIDEO

De ce se formează ţepi pe cuburile de gheaţă pe care le scoţi din congelator – VIDEO
Publicat: 27.06.2015
Probabil că ai încercat să faci gheaţă şi în loc de cuburile netede pe care te aşteptai să le scoţi din congelator ai scos cuburi din care ieşeau mici ţepi de gheaţă. Cum apare însă acest fenomen?

Ţepii care apar pe cuburile de gheaţă pe care le scoţi din congelator sunt rezultatul unui proces fizic foarte simplu care face posibilă viaţa pe Pământ.

Apa îşi măreşte volumul cu circa 8% atunci când se răceşte. În congelator, cristalele de gheaţă se formează iniţial pe marginile viitorului cub, unde moleculele de apă au cel mai mare contact cu aerul rece. În timp ce gheaţa se extinde pe margine forţează restul lichidului spre interior până când acesta, din lipsă de spaţiu începe să fie eliminat spre exteriorul cubului.

Sursă: YouTube

Forma aproximativ triunghiulară a ţepilor apare pentru că toate cristalele de gheaţă tind dă se întâlnească la un unghi de 60 de grade.

Poţi crea acasă ţepi pe cuburile de gheaţă folosind un congelator care răceşte la temperaturi cuprinse între -5 şi -8 grade Celsius şi apă distilată.

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase