Home » Știință » De ce dispozitivele mobile mici sunt mult mai PERICULOASE decât cele mari? Ce soluţii ai

De ce dispozitivele mobile mici sunt mult mai PERICULOASE decât cele mari? Ce soluţii ai

Publicat: 01.01.2016
Tabletele, telefoanele mobile şi toate computere în miniatură se dezvoltă mai rapid decât reuşim noi să observăm. Oamenii de ştiinţă au decis să cerceteze, din perspectiva sănătăţii noastre morale şi fizice, acest fenomen care ia amploare .
”Tehnologia ne modifică ţinuta, transformând corpurile noastre în ceea ce numesc eu iHunch. Am auzit, de asemenea, cum oameni mai numsc această poziţie şi gât care scrie un text. Uneori, în munca mea, mai fac referire la termenul de iPosture”, a declarat fizioterapeutul din Noua Zeelanda, Steve August.
 
”Trebuie menţionat pentru început poziţia incorectă,aplecată pe care o adoptă o persoană când se uită în telefon. Greutatea medie a unui cap este de 4,5-5,5 kg, ia când ne aplecăm capul înainte cu 60 de grade, gâtul primeşte o sarcină de aproximativ 27 kg, fapt care are multiple consecinţe”, a declarat Steve August.
 
Această poziţie afecetază nu doar ţinuta şi starea sănătăţii fizice, ci şi starea psihică. Un studiu realizat de Shwetha Nair şi colegii săi a avut rezultate uimitoare după următoarele experimente. Cercetătorii le-au proprus participanţilor non-depresivi să stea drepţi sau să stea cocoşaţi şi apoi să răspundă la mai multe întrebări despre starea lor de stress şi nervozitate. Comparativ cu cei care au stat drepţi, persoanele cocoşate au raportat o scădere în stimă de sine, stare de spirit, dar şi o stare de anxietate mai mare. Postura a afectat chiar şi conţinutul răspunsurilor. Analizele lingvistice au demosntrat că persoanele care au stat aplecate au fost mult mai negative în răspunsuri. Cercetatorii au concluzionat: „O poziţie dreaptă poate fi o strategie simplă de comportament pentru a ajuta la construirea rezistenţei la stres”.
 
Poziţia cocoştă afectează şi memoria! Un studiu publicat anul trecut a testat comportamentul persoanelor cu depresie clinică. Participanţilor le-a fost propus, în mod aleatoriu, să stea fie în poziţie dreaptă, fie cocoşaţi în timp ce li s-a prezentat o listă de cuvinte. Cuvintele erau atât pozitive, cât şi negative. Când participanţii au fosr rugaţi să reproducă cuvinteţe reţinute, persoanele care au stat aplecate au reprodus (deci, au reţinut) mai multe cuvinte negative decît pozitive, în timp ce persoanele care au stat în poziţie dreaptă au reţinut mai multe cuvinte pozitive. În 2009, un studiu japonez a demonstrat că copiii care stau drepţi în bănci sunt mai productivi decât colegii săi.
 
 
Cum altfel iHunching poate influenţa sentimentele şi comportamentele noastre? Maarten W. Bos şi AMY CUDDY  au făcut cercetări în acest sens. Au repartizat aleatoriu participanţi pentru ca aceştia să interacţioneze timp de cinci minute, cu unul dintre cele patru dispozitive electronice de diferite mărimi: un smartphone, o tabletă, un laptop şi desktop-ul unui computer de masă. Au constatat că dimensiunea dispozitivului afectează în mod semnificativ starea de spirit al subiecţilor, sugerând că poziţia pe care o adoptăm atunci când utilizăm telefoanele noastre, de fapt, ne face mai puţin asertivi.
 
De fapt, se pare că există o relaţie liniară între mărimea dispozitivului şi măsura în care vă afectează: cu cât dispozitivele sunt mai mici cu atât mai mult trebuie să se contracteze corpul pentru a-l folosi.
 
”În mod ironic, în timp ce mulţi dintre noi petrec ore în şir, zilnic, folosind dispozitive mobile mici pentru a creşte productivitatea şi eficienţa, interactiunea cu aceste obiecte, chiar şi pentru perioade scurte de timp, ar putea face exact opusul, reducând asertivitate şi subminând productivitatea noastră. Soluţii există, şi ele sunt foarte simple, staţi drept şi evitaţi să folosiţi în exces telefoanele mobile”, a scris pentru un articol din The New York Times, Amy Cuddy profesor la Universitaea Harvard şi specialist în psihologia socială.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase