Home » Știință » O explozie spectaculoasă a fost observată de astronomii NASA pe suprafaţa Soarelui – FOTO

O explozie spectaculoasă a fost observată de astronomii NASA pe suprafaţa Soarelui – FOTO

Publicat: 22.04.2016
Cea mai puternică explozie solară înregistrată vreodată s-a produs în anul 1859.

Duminică, 17 aprilie, sonda spaţială ,,Solar Dynamics Observatory”, coordonată de NASA, a surprins momentul producerii unei erupţii solare. Explozia a avut loc într-o zonă a cărei suprafaţă este de 10 ori mai mare decât cea a Terrei. 

Erupţiile solare sunt explozii masive de radiaţii ce se declanşează în momentul în care apar fisuri în câmpul magnetic al Soarelui. Fenomenul observat în urmă cu câteva zile a fost inclus în clasa M6.7, ceea ce înseamnă că s-a produs cu o intensitate echivalentă cu numai 10% din cea a unei explozii incluse în clasa X (cele mai puternice erupţii solare). 

Observaţiile au fost făcute de către specialiştii care activează în cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration’s Space Weather Prediction Center, din Colorado. Aceşti cercetători au fost cei care, pe data de 17 aprilie, au observat că pe suprafaţa Soarelui s-a produs o erupţie de intensitate medie. 

Zona marcată cu negru este cea în care s-a produs erupţia solară (Foto:mashable.com/NASA/SDO/GODDARD)

În cadrul aceleiaşi observaţii a fost detectată o emisie de masă coronală, pe care experţii au asociat-o cu erupţia solară identificată anterior. Emisiile de masă coronală sunt ejecţii de plasmă ionizată declanşate în timpul erupţiilor solare. 

În momentul în care sunt îndreptate în direcţia Terrei, emisiile de masă coronală pot cauza supraîncărcarea reţelelor electrice şi întreruperea comunicaţiilor. Cea mai puternică furtună solară din istoria măsurătorilor, aşa-numitul ,,Carrington Event”, a avut loc în anul 1859. Atunci, liniile de telegraf din întreaga lume au fost afectate. 

Cercetătorii NASA susţin că un astfel de fenomen se produce destul de rar. Cu toate acestea, în anul 2012 plasma emisă în timpul unei furtuni solare a intrat în orbita Terrei, însă nu a afectat, în mod propriu-zis, planeta. 

Sursa: mashable.com

Vă mai recomandăm şi: A fost descoperita cea mai tanara planeta din afara Sistemului Solar

                                            NASA a descoperit la marginea sistemului solar o mare de „bule” magnetice

                                            Particule luminoase stranii la marginea sistemului solar

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase