Home » Știință » Codul folosit pentru a ghida primii astronauţi spre Lună este acum disponibil online – FOTO

Codul folosit pentru a ghida primii astronauţi spre Lună este acum disponibil online – FOTO

Publicat: 13.07.2016
Sistemul de semne ocupa un spaţiu de memorie de numai 64 de kilobytes.

Pentru prima dată, NASA a făcut public pe internet codul de programare folosit în timpul misiunii Apollo 11. Algoritmul, accesibil în mod gratuit pe site-ul GitHub, este important nu numai prin prisma faptului că ne oferă o imagine asupra modului în care a fost coordonată prima aselenizare a omului pe Lună, ci şi pentru că are în componenţa sa simboluri care fac referiri la cultura pop de la mijlocul anilor ’60. 

Codul a fost conceput de programatorii de la MIT Instrumentation Laboratory, pe parcursul anilor 1960. Specialiştii au creat atunci o nouă modalitate prin care computerele puteau stoca informaţii, aşa-numita ,,rope memory”, un limbaj de programare foarte greu de descifrat de specialiştii de astăzi. 

Algoritmul, denumit ,,Apollo Guidance Computer” (,,AGC”), a fost făcut public pentru prima dată în anul 2003, atunci când cercetătorul Ron Burkey a redacatat manual fiecare linie de cord şi a postat-o pe internet. Chiar dacă sitemul de semne a existat încă de atunci în spaţiul virtual, de-abia săptămâna trecută el a fost popularizat de stagiarul NASA Chris Garry pe site-ul GitHub. 

AGC este important nu numai pentru programatorii de astăzi, ci şi pentru cei care vor să descopere informaţii inedite despre modul în care a fost coordonată misiunea Apollo 11. De exemplu, una dintre comenzi a fost denumită ,,BURN_BABY_BURN- -MASTER_IGNITION_ROUTINE” şi avea o descriere care amintea de revoltele din Los Angeles-ului anului 1965: 

Sursa:sciencealert.com

Codul este fascinant şi pentru că ne arată modul uimitor în care a evoluat tehnologia în ultima jumătate de secol. De exemplu, sistemul AGC folosit pentru a-i ghida pe astronauţi spre Lună, în anul 1969, ocupa un spaţiu de memorie de numai 64 de kilobytes, adică o cantitate de informaţii de 25.000 de ori mai mică decât cea care poate fi stocată pe un iPhone 6. 

Întregul sistem de semne publicat recent de NASA poate fi citit aici

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Antena care a transmis primele imagini ale oamenilor pe Luna va deveni obiect de muzeu

                                            Inregistrarile originale ce prezentau debarcarea primilor oameni pe Luna au fost sterse

                                            Misiunea Apollo 11 a fost re-creata pe internet

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase