Home » Știință » Iluzia Ebbinghaus, fenomenul optic pe care oamenii îl percep diferit. Cum poate fi el explicat – FOTO

Iluzia Ebbinghaus, fenomenul optic pe care oamenii îl percep diferit. Cum poate fi el explicat – FOTO

Publicat: 28.08.2016
Copiii cu vârste sub 7 ani nu pot percepe această iluzie.

Cum ne putem da seama dacă un obiect cu dimensiuni reduse este mic sau doar arată aşa pentru că e privit de la distanţă? Răspunsul ni-l dă contextul în care se află respectivul corp, astfel că lucrurile care au dimensiuni reduse sunt, într-adevăr aşa, din moment ce ele sunt înconjurate de obiecte similare, iar cele care sunt redate în apropierea unor obiecte mai mari, nu sunt mai mici decât acestea, dar sunt redate de la distanţă. 

Unul dintre cele mai cunoscute moduri prin care ne putem da seama cum funcţionează acest fenomen este aşa-numita ,,iluzie Ebbinghaus”. Voi o puteţi experimenta această iluzie desenând, cu ajutorul unei monede, pe o foaie de hârtie, două cercuri. În jurul primului cerc desenaţi cu aceeaşi monedă încă 5 cercuri, iar în jurul celui de-al doilea cerc desenaţi, cu ajutorul unei monede mai mici, mai multe cercuri. 

Foto:theguardian.com/Wikimedia Commons/Wikimedia

Acum, întrebaţi-i pe cei din jurul vostru care dintre cercurile înconjurate este mai mare. Cu siguranţă, vă vor răspunde că cercul din partea stângă este mai mic decât cel din partea dreaptă, deşi ambele au exact acelaşi diametru. 

Motivul pentru care percepem cele două cercuri în acest fel se datorează capacităţii noastre de a determina mărimea obiectelor. În mod concret, la nivelul creierului există două căi vizuale separate, una folosită pentru a identifica obiecte, iar cealaltă pentru a percepe acţiunea, iar percepţia noastră asupra corpurilor este dată de totalitatea informaţiilor transmise prin intermediul celor două căi. 

Specialiştii spun că iluzia Ebbinghaus nu este percepută în acelaşi mod de toţi oamenii. De exemplu, efectul este mult mai evident la femei decât la bărbaţi, la asiatici faţă de europeni şi la adulţi faţă de copii. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că iluzia nu este percepută de copiii cu vârste sub 7 ani. 

Sursa: theaguardian.com

Vă mai recomandăm şi: Iluzie optică surprinzătoare. Ştiţi care este jucăria reală şi care este doar un desen? (VIDEO)

                                             Iluzie optică ameţitoare. Ce culoare vedeţi când se învârte roata? (VIDEO)

                                             Această iluzie optică vă va face să vă îndoiţi de propriii ochi!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase