Home » Știință » Stephen Hawking, singurul om din lume care a reuşit să trăiască peste 50 de ani cu această boală cruntă

Stephen Hawking, singurul om din lume care a reuşit să trăiască peste 50 de ani cu această boală cruntă

Publicat: 10.09.2016
Celebrul fizician a suferit de această boală de peste 50 de ani.

Update Stephen Hawking a murit în 14 martie 2018 la vârsta de 76 de ani.

Stephen Hawking a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din întreaga lume. Cercetătorul a devenit celebru pentru aportul pe care l-a adus în domeniul fizicii teoretice, însă şi pentru faptul că reuşit să facă faţă bolii de care suferă, scleroza laterală amiotrofică (amyotrophic lateral sclerosis sau ALS). Prezentatorul american Trace Dominguez a studiat cel din urmă aspect, încercând să afle de ce savantul a atins vârsta de peste 70 de ani, în ciuda afecţiunii pe care o are. 

Scleroza laterală amiotrofică este o boală neurodegenerativă progresivă care afectează celulele nervoase din creier şi măduva spinării. Boala atacă neuronii care coordonează flexarea muşchilor, motiv pentru care, în timp, creierul îşi pierde capacitatea de a controla activitatea ţesuturilor fibroase. Din moment ce nu mai sunt active, acestea încep să se atrofieze şi să se contracteze. 

Conform Asociaţiei ALS, pacienţii diagnosticaţi cu boala de care suferă Stephen Hawking trăiesc, în medie, 3 ani, numai 10% dintre aceştia reuşind să supravieţuiască mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, celebrul fizician a depăşit cu mult speranţele medicilor, deoarece este afectat de scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig) de peste 50 de ani. 

,,Nu cunosc niciun caz în care un pacient să supravieţuiască acestei boli atât de mult timp încât afecţiunea aproape a dispărut. O astfel de stabilizare este extrem de rară”, spunea, în anul 2002, Nigel Leigh, profesor de neurologie clinică la King’s College, Londra. 

Nimeni nu îşi poate da seama cum a reuşit Stephen Hawking să supravieţuiască sclerozei laterale amiotrofice atât de mult timp. Cu toate acestea, în 2011, când jurnaliştii de la New York Times l-au rugat să le dea un sfat pacienţilor care suferă de aceeaşi boală ca şi el, fizicianul a spus: ,,Concentraţi-vă asupra lucrurilor pe care dizabilitatea voastră nu vă împiedică să le realizaţi şi nu regretaţi ceea ea nu vă permiteţi să faceţi. Să nu vă simţiţi spiritul invalid, dar nici fizicul”.

Sursa: seeker.com 

Vă mai recomandăm şi: Stephen Hawking: „Raiul este o poveste inventată pentru oamenii care se tem de moarte”

                                             Hawking: “Extratereştri există, dar am face mai bine să-i evitam”

                                             Stephen Hawking a învăţat să citească abia la 8 ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase