Home » Știință » Cum putea fi evitată moartea fiului lui Răzvan Theodorescu? Iată cum afectează veninul organismul uman şi cum poate fi acordat primul ajutor

Cum putea fi evitată moartea fiului lui Răzvan Theodorescu? Iată cum afectează veninul organismul uman şi cum poate fi acordat primul ajutor

Cum putea fi evitată moartea fiului lui Răzvan Theodorescu? Iată cum afectează veninul organismul uman şi cum poate fi acordat primul ajutor
Publicat: 11.10.2016
Ion Vladimir Theodorescu, fiul fostului ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, a fost găsit mort în casa de vacanţă. În urma primelor analize, acesta ar fi murit din cauza unei muşcături de şarpe, când se afla în Munţii Buzăului.

În prezent nu se cunoaşte specia care l-ar fi muşcat pe fiul fostului ministru, însă şerpii veninoşi sunt foarte periculoşi, indiferent de specie.  Conform Medical Daily, veninul şerpilor este un tip de salivă mult mai complexă, în funcţie de specie, în urma muşcăturii, persoana poate suferi atac de cord, paralizie musculară sau apariţia cheagurilor de sânge.

Dintre cele 3.000 de specii de şerpi din întreaga lume doar 600 sunt veninoşi  Există trei familii de şerpi veninoşi Elapidae, Viperidae şi Hydrophiidae

Efectele muşcăturii apar din diferitele tipuri de toxine care se află în veninul şarpelui. Unele tipuri de şerpi, precum mamba, şarpele cu clopoţei sau cobrele produc venin bogat în neurotoxine. Acestea atacă neurotransmiţătorii din creier, oprind funcţiile nervilor şi paralizând muşchii. De asemenea, în veninul şerpilor se pot găsi citotoxine care distrug celulele şi întregul ţesut, provocând dureri groaznice. Hemotoxinele intră direct în sânge şi distrug celulele roşii sau induc coagularea.

În cazul în care o persoană a fost muşcată sau suspectează că a fost muşcată de un şarpe veninos cel mai important aspect este consultul unui medic specialist de urgenţă. 

Pe loc, primul ajutor poate fi acordat prin oprirea răspândirii veninului în corp. Atunci când o persoană este muşcată de şarpe, precum în cazul lui Ion Theodorescu,  zona afectată ar trebui imobilizată şi apoi persoana ar trebui dusă de urgenţă la spital. În mod tradiţional, pentru a preveni absorbţia veninului se poate face o incizie în locul afectat, prin care veninul trebuie supt, iar rana trebuie bandajată. Fie că este vorba de un şarpe veninos sau nu, persoanele muşcate trebuie să consulte medicul specialist de urgenţă.

Şefa Serviciului de Medicină Legală Argeş a afirmat că Ion Vladimir Theodorescu, fiul fostului ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, ar fi trăit dacă ar fi cerut ajutorul medicilor şi i s-ar fi administrat ser antiviperin, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Moartea a fost violentă, cauzată de şocul toxic generat de posibila intoxicaţie cu venin provocată de muşcătura de şarpe, dar până nu vom avea toate examenele complementare, toate datele, nu ne putem pronunţa cu certitudine. Fiind o persoană corpolentă, a difuzat în timp veninul in sistemul sangvin. Dacă ar fi primit serul antiviperin, da, ar fi supravieţuit”, a declarat Mihaela Popescu, şefa Serviciului de medicină legală din Argeş.

Fiul fostului ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, Ion Vladimir Teodorescu, în vârstă de 43 de ani, originar din Bucureşti, a fost găsit mort, luni, în casa de vacanţă pe care o deţinea în localitatea Corbeni din judeţul Argeş.

Sursa: Daily Monitor Medical Daily, Mediafax

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase