Home » Știință » Ţesutul mamar are propriul set de bacterii. Cum influenţează acestea apariţia cancerului mamar?

Ţesutul mamar are propriul set de bacterii. Cum influenţează acestea apariţia cancerului mamar?

Ţesutul mamar are propriul set de bacterii. Cum influenţează acestea apariţia cancerului mamar?
Publicat: 13.10.2016
Probabil că ai auzit deja că fiecare persoană are un set unic de bacterii care trăiesc în intestine, iar acest microbiom are legătură cu practica mâncatului în grabă, cu oboseala cronică şi cu abilitatea de a controla apetitul şi greutatea.

Însă, un lucru de care nu suntem conştienţi este faptul că bacteriile se găsesc şi în ţesutul mamar al femeilor, iar noile cercetări au concluzionat că acestea pot avea un rol important în prevenirea sau în apariţia cancerului mamar. Se crede că acest tip de cancer este ereditar pe o scară de doar  5% până la 10%, ceea ce înseamnă că pot exista multiple cauze ale acestuia, precum vârsta, greutatea sau tratamentele anterioare de tratare a cancerului. Începând din anul 1960, s-a estimat că naşterea şi hrănirea bebeluşilor cu lapte mamar scad riscul apariţiei de cancer la sân, femeile care nu au fost însărcinate până la vârsta de 30 de ani prezentând un risc mai ridicat. Cercetătorii au încercat să găsească o explicaţie biologică a acestui fenomen şi au ajuns la concluzia că bacteriile din laptele mamar pot avea un rol important în protejarea mamei în faţa cancerului mamar.

Cu toate că până acum câţiva ani cercetătorii au fost de părere că ţesutul mamar este steril, în anul 2014 s-a afirmat că acesta conţine bacterii care contribuie la păstrarea sănătăţii acestuia prin stimularea celulelor imune din vecinătate. Pentru o investigare mai detaliată, aceştia au inaugurat un nou studiu pentru a identifica ce fel de bacterii sunt acestea şi dacă există vreo diferenţă la nivelul acestora între femeile care au fost diagnosticate cu cancer mamar şi cele care nu au suferit niciodată de această boală. Astfel, cercetătorii au studiat ADN-ul bacterian din ţesutul mamar ce a provenit de la 58 de femei ce au fost tratate prin metoda lumpectomiei sau masectomiei împotriva tumorilor maligne ( 45 de participante) şi benigne (13 participante) şi a fost comparat cu cel ce aparţinea unui număr de 23 de femei care nu au fost niciodată diagnosticate cu cancer mamar. Concluzia a fost că în cazul femeilor diagnosticate există un mai mare nivel de enterobacteriaceae, stafilococi şi bacili care au un rol important în dezvoltarea unui tip particular de DNA care are legătură cu apariţia cancerului.

Gregor Raid, unul dintre participanţii la acest proiect, a afirmat că „microbii din ţesutul mamar, chiar dacă există în cantităţi mici, pot juca un rol important în dezvoltarea cancerului mamar, în unele cazuri crescând riscul, iar în altele scâzându-l.” Mai mult decât atât, cercetătorii sunt de părere că dacă în cadrul următoarelor studii se va identifica clar ce bacterii cresc sau scad riscul diagnosticării, pot fi administrate pe post de probiotice, pentru asigurarea faptului că ţesutul mamar va conţine mai multe bacterii ce previn apariţia cancerului.

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

Medicament revolutionar impotriva cancerului mamar

Provoacă vinul roşu cancer de sân? Depinde de mutaţiile genetice!

Specialiştii recomandă pastilele de prevenire a cancerului de sân

Vegetarienii scapa de cancer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase