Home » Știință » Originea undelor radio misterioase a fost descoperită şi poate rezolva unul dintre cele mai mari mistere ale Universului

Originea undelor radio misterioase a fost descoperită şi poate rezolva unul dintre cele mai mari mistere ale Universului

Originea undelor radio misterioase a fost descoperită şi poate rezolva unul dintre cele mai mari mistere ale Universului
Publicat: 06.01.2017
Savanţii au identificat unde radio a căror sursă se găseşte la trei miliarde de ani lumină distanţă.

Oamenii de ştiinţă au identificat sursa misterioaselor emisii de unde radio cosmice cunoscute şi sub numele de fast radio bursts (FRB). Sursa aceasta se află la 3 miliarde de ani lumină distanţă, într-o galaxie surprinzător de mică. Această descoperire poate ajuta cercetătorii să înţeleagă unul dintre cele mai mari mistere în astronomie: natura undelor radio cosmice de tip FRB.

Neil Gehrels, astrofizician la Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland, care nu a fost implicat în descoperire, menţionează că „avem o dovadă definitivă” în ceea ce priveşte natura extra-galactică a acestor unde.

FRB-urile au fost un subiect controversat din 2007. În acel an, o echipă condusă de astronomul Duncan Lorimer de la West Virginia University din Morgantown a descoperit din întâmplare primul FRB prin analizarea unor observaţii mai vechi a telescopului radio din Parkes, Australia. De atunci, astronomii au mai descoperit 17 asemenea unde radio.

Din fericire, una descoperită în 2012 de un telescop radio din Arecibo, Puerto Rico, se repeta la intervale neregulate de timp. Cunoscută sub numele de FRB 121102, localizarea pe cer a fost monitorizată mai multe zeci de ore de National Radio Astronomy Observatory prin Very Large Array (VLA) din Socorro, New Mexico, care conţine o serie de 27 de receptoare. Din 23 august până în 18 septembrie 2016, VLA a detectat 9 FRB-uri. Aceste observaţii, publicate în revista Nature, arată că sursa acestor unde coincide cu o galaxie depărtată. Această descoperire coincide şi cu cea făcută de European VLBI Network (EVN) pe 20 septembrie 2016.

Astronomii au reuşit să determine distanţa cu ajutorul telescopului Gemini North din Mauna Kea, Hawaii: impresionanta distanţă de 3 miliarde de ani lumină.

La început, cercetătorii au crezut că aceste FRB-uri provin de la nişte evenimente cataclismice, dar nu îşi puteau explica ocurenţa regulată a acestora, deci cel puţin sursa lor nu este distrusă în proces.

Cel mai probabil, FRB-urile nu sunt legate de undele radiaţiilor gamma (un alt tip de unde care indică evenimente explozive care se întâmplă de obicei în galaxii mai mici), deoarece sunt prea puţine astfel de unde şi prea multe FRB-uri.

De asemenea, doar FRB 121102 se repetă. Există ipoteza că sunt mai multe feluri de surse de FRB, deci mai multe clase de aceste unde.

Sursa: Science Magazine

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Misterioase unde radio vin dintr-o galaxie apropiata

Astronomii au descoperit o nouă galaxie. Sistemul stelar are o caracteristică deosebită

20 de lucruri uimitoare despre galaxii

De câtă putere este nevoie de a distruge o galaxie sau o planetă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase