Home » Știință » Chimiştii rezolvă un mare mister legat de proprietăţile aurului

Chimiştii rezolvă un mare mister legat de proprietăţile aurului

Chimiştii rezolvă un mare mister legat de proprietăţile aurului
Publicat: 26.01.2017
Noile calcule teoretice se potrivesc cu valorile din experimente.

Chimiştii au rezolvat o problemă cu privire la proprietăţile aurului: energia implicată în înlăturarea sau adăugarea unui electron la un atom de aur.

Problema savanţilor era energia necesară pentru a ioniza un atom de aur, adică de a-i extrage un electron. Calculele teoretice ale acestei ionizări difereau de măsurători. De asemenea, o adăugare a unui electron oferea rezultate contradictorii.

Sourav Pal, de la Institutul Indian de Tehnologie din Bombay, care nu a fost implicat în studiu, susţine că cele mai evidente proprietăţi ale aurului nu pot fi explicate fără utilizarea teoriei relativităţii a lui Einstein.

Acest studiu care a apărut în Physical Review Letters pe 13 ianuarie a luat în considerare relaţia mai complexă între cei 79 de electroni ai aurului. Folosind programe de calcul avansate pentru a analiza interacţiile a cel mult cinci electroni în acelaşi timp, savanţii au putut rezolva discrepanţa. De asemenea, calculele au luat în considerare şi teoria relativităţii şi teoria electrodinamicii cuantice, care descrie fizica cuantică a particulelor precum electronii. Aşadar, cu un model matematic suficient de complex, calculele teoretice, se potrivesc cu experimentele de laborator.

Sursa: Science News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Michelangelo a folosit Raportul de Aur atunci când a pictat tavanul Capelei Sixtine. Calculele care dovedesc geniul artistului italian

Cinci invenţii din domeniul chimiei care au făcut posibilă lumea aşa cum o cunoaştem astăzi

PREMIUL NOBEL pentru CHIMIE 2016 a fost acordat cercetătorilor Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart şi Bernard L. Feringa

Zece accidente ştiinţifice care au dus la mari descoperiri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase