Home » Știință » Un agricultor din Olt a câştigat un premiu important în Geneva după ce inventat un îngrăşământ natural care creşte semnificativ recolta

Un agricultor din Olt a câştigat un premiu important în Geneva după ce inventat un îngrăşământ natural care creşte semnificativ recolta

Un agricultor din Olt a câştigat un premiu important în Geneva după ce inventat un îngrăşământ natural care creşte semnificativ recolta
Publicat: 28.03.2017
Un agricultor în vârstă de 80 de ani, din comuna Izbiceni, jud. Olt, a inventat un îngrăşământ natural lichid complex şi concentrat care i-a crescut recolta cu 30 la sută. Octogenarul a mers cu maşina sa la Salonul de Inventică de la Geneva, unde a primit medalia de argint.
Îngrăşământul creat de agricultorul din Izbiceni a fost apreciat la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva din 2015, dar şi la Bruxelles, unde olteanul a primit medalia de argint. Deşi are o vârstă înaintată şi a suferit în urmă cu câţiva ani un accident vascular cerebral, bărbatul a mers cu maşina personală la Geneva pentru a prezenta Folarex, produs natural creat şi testat la Izbiceni, prin folosirea lui recolta crescând cu 30 la sută, relatează Mediafax.
 
Dobre Puţinelu trăieşte alături de familia sa în comuna Izbiceni. Acesta este născut în octombrie 1938, iar în ciuda vârstei sale a mers sute de kilometri pentru a prezenta Europei produsul inventat de el. Aşa a ajuns Folarex, un îngrăşământ ieftin, natural, din gospodăria de la Izbiceni la marile saloane de inventică din Europa.
 
Profesor de istorie, Puţinelu spune că a creat acest produs pentru a mânca sănătos şi pentru că nu a avut bani să cumpere substanţe chimice.
 
„Am creat acest produs pentru a mânca sănătos, apoi pentru a trăi mai bine. Aveam trei copii la şcoală, băiatul cel mare era student la Marină, ceilalţi doi erau la liceu. Îngrăşămintele se găseau greu şi erau scumpe, aşa am început să concep produsul. După Revoluţie m-am gândit că aş putea să fac o afacere din acest îngrăşământ. AVC-ul afectează gândirea, însă la mine s-a întâmplat invers, mi-a accentuat gândirea şi m-am apucat singur de treabtă, fără să am studii de specialitate. Aşa a apărut Folarex, produs ce a fost testat pe grădina noastră. Copiii mei au fost sceptici şi au început să râdă. Am făcut cantităţi mici la început, apoi vecinii au fost interesaţi de produs. Când am văzut că la poarta noastră s-au strâns 50 de persoane ca să cumpere, ne-am apucat serios de treabă”, a povestit Dobre Puţinelu modul în care a început „aventura” îngrăşământului natural.
 
Despre produsul său spune că este un amestec de dejecţii de animale pus în recipiente cu apă şi lăsate la macerat trei zile până când soluţia capătă o culoare ciocolatie. Soluţia rezultată este îmbuteliată în sticle de plastic de cei doi copii ai lui Dobre Puţinelu şi vândute, ulterior, în ţară.
 
Familia din Izbiceni comandă sticlele de la o firmă din Fălcoiu, în timp ce etichetele ce sunt lipite pe pet-uri sunt comandate de la Târgu Mureş.
 
În 2011 Dobre Puţinelu a trimis probe din produs la Bucureşti spre a fi analizate de specialişti. Rezultatele au fost încurajatoare, iar specialiştii au arătat că produsul creat la Izbiceni reduce ph-ul solului, reduce pericolul infestării solului cu buruieni, poate înlocui în totalitate îngrăşămintele chimice, stimulează dezvoltarea organelor florale şi nu este toxic pentru oameni sau animale.
 
Potrivit agricultorului din Izbiceni, specialiştii Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Agricolă Fundulea i-au spus că Folarex creşte producţia cu până la 30 la sută.
 
Îngrăşământul natural produs şi testat în solarul familiei de la Izbiceni a fost brevetat în 2014. Olteanul spune că i-a fost foarte greu să obţină acest brevet.
 
„Este foarte greu să obţii un astfel de brevet, pentru că ne-au fost puse piedici. Cererea de brevet a fost înregistrată în 2012, iar certificatul a venit în 2014. Doi ani s-au făcut studii şi au analizat produsul, s-a verificat tot. Câţiva ingineri au examinat produsul şi au văzut că este alcătuit din gunoi de grajd provenit de la ovine şi bovine şi de la porumbei. Permanent am îmbunătăţit produsul”, a spus Dobre Puţinelu.
 
Dobre Puţinelu a participat în 2013 cu produsul său la primul târg din Bucureşti.
 
De atunci diplomele pentru produsul conceput de el au curs, fiind obţinute la Iaşi, Timişoara şi Alexandria. Cele mai valoroase sunt, însă, diplomele obţinute la Salonul Internaţional de la Generva şi de la Bruxelles, din 2015.
 
Dacă în capitala Belgiei a avut doar un trimis, profesorul de istorie de la Izbiceni şi-a dorit cu orice chip să ajungă la Geneva să prezinte Folarex.
 
Deşi atunci se apropia de 80 de ani şi suferise un accident vascular cerebral, profesorul de istorie pensionar şi fiica sa, Iuliana, au mers cu maşina personală la Geneva, având câteva sticle cu Folarex.
 
„Deşi nu ieşisem din ţară niciodată, în 2015 am plecat cu tata la Geneva. Eu şofer, tata copilot, aveam produsele în maşină. Am nimerit iniţial la un târg medical, am intrat acolo dar erau numai doctori. Era de fapt cea mai mare conferinţă pe teme oncologice. Ne-am dat seama de încurcătură şi am fost îndrumaţi spre târgul unde noi eram invitaţi. Străinii au primit foarte bine acest produs, iar la Geneva am obţinut mediala de argint după ce jurul a examinat Folarex”, a spus Iuliana, mezina familiei Puţinelu.
 
Familia Puţinelu de la Izbiceni a făcut o afacere din Folarex şi trăieşte din ea. Produsul este vândut acum în toată ţara. Comenzile sunt plasate telefonic sau online, iar Folarex este îmbuteliat şi expediat prin curierat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

VIDEO. Cum poţi transforma resturile de mâncare în îngrăşământ în doar 24 de ore

Lupta pentru guano – „petrolul” secolului al XIX-lea

Agricultura este atât o victimă, cât şi o soluţie pentru încălzirea climatică

Fungicidele folosite în ultimii 20 de ani în agricultură reprezintă un PERICOL URIAŞ pentru neuroni. Care sunt fructele şi legumele cu probleme – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase