Home » Știință » A fost inventat un dispozitiv care absoarbe umiditatea chiar şi în cele mai aride climate

A fost inventat un dispozitiv care absoarbe umiditatea chiar şi în cele mai aride climate

A fost inventat un dispozitiv care absoarbe umiditatea chiar şi în cele mai aride climate
Publicat: 19.04.2017
Deşi apa se obţine relativ uşor din aerul umed, aparatele care absorb apa din aerul mai uscat au nevoie de energie. În acest sens, cercetătorii au creat primul dispozitiv care absoarbe apa folosind numai energie solară.

Componentul cheie este un material extrem de poros numit MOF (metal-organic framework) care absoarbe o cantitate care echivalează cu 20% din greutatea sa, relatează Science Daily.

MOF este un material care îmbină metale precum magneziul sau aluminiul cu molecule organice şi creează structuri rigide şi poroase, ideale pentru absorbţia gazelor şi a lichidelor, astfel acestea pot fi utilizate în diverse scopuri, inclusiv absorbţia dioxidului de carbon.

Lumina solară încălzeşte MOF, eliberând vapori de apă, care se condensează producând apă lichidă.

Acest dispozitiv este capabil să absoarbă apă chiar şi atunci când umiditatea este de doar 20%. A fost construit de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Massachusets, iar materialul MOF a fost creat de savanţii de la Universitatea California.

Omar Yaghi, unul dintre cercetători, susţine că „aceasta este o mare realizare în provocarea pe care o impune extragerea apei din zone cu puţină umiditate”.

De asemenea, este o metodă ieftină, comparativ cu alte dispozitive care folosesc energie electrică.

Prototipul a putut absorbi 2,8 litri de apă în decurs de 12 ore dintr-un aer cu 20-30% umiditate, folosind un kilogram de MOF.

Acesta este doar un prototip, cercetătorii susţinând că există destul loc de îmbunătăţire şi se aşteaptă la crearea unor mai eficiente materiale pentru absorbţie. 

Dispozitivul poate fi folosit oriunde, bineînţeles, un mare beneficiu îl vor avea locuitorii din zonele aride, dar de asemenea, ar putea fi folosit şi în casă, într-un loc cu acces la lumina solară.

Vă recomandăm să citiţi şi urmtăoarele articole:

Razele laser pot fi folosite pentru a controla ploaia

Nasul de cămilă: inspiraţie pentru împădurirea Saharei?

NASA a lansat primul satelit din lume care va măsura umiditatea din sol

Incalzirea globala isi incetineste ritmul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase