Home » Știință » O mare DESCOPERIRE a acceleratorului de particule de la CERN, în urma unui experiment: ”Există ceva nou şi neaşteptat care se întâmplă”

O mare DESCOPERIRE a acceleratorului de particule de la CERN, în urma unui experiment: ”Există ceva nou şi neaşteptat care se întâmplă”

Publicat: 25.04.2017
Un număr de măsurători ale unor particule „excentrice” în curs de degradare i-a intrigat pe cercetători. Recent, într-un nou studiu al fizicienilor de la Geneva, aceştia au propus existenţa unor noi particule care ar explica rezultatele.

Fizicianul Benjamin Grinstein, de la Universitatea California, a precizat că „descoperirea este uimitoare” şi că noile măsurători reprezintă „indicii că există ceva nou şi neaşteptat care se întâmplă în interacţiunile fundamentale,” relatează Science News Magazine.

Totuşi, alţi fizicieni sunt mai sceptici, precizând că noua serie de indicii nu vor duce la o nouă mare descoperire. Carlos Wagner, de la Universitatea Chicago, a menţionat că „trebuie să rămânem suspicioşi cu privire la un efect care nu este observat într-un mod evident”.

Măsurătorile au implicat o clasă de particule numită B meson, care poate fi produsă atunci când protonii sunt loviţi între ei în LHC. Când aceste particule încep să se descompună, pot produce un tip de particule numit kaon care este acompaniat fie de un electron şi un pozitron (versiunea antimateriei a electronului) sau de un muon – ruda mai grea a electronului – sau de un antimuon, corespondentul antimateriei.

Conform teoriei, muonii şi electronii se comportă în esenţa la fel, cu excepţia efectelor maselor diferite. Acest lucru înseamnă că cele două tipuri de particule ar trebui să aibă o şansă egală de a fi produse în descompunerile particulei B meson. Noile rezultate au arătat că există doar şapte descompuneri cu muoni la fiecare zece cu electroni.

O explicaţie posibilă pentru această descoperire este că există o particulă necunoscută care interacţionează diferit cu muonii decât cu electronii. O asemenea particulă poate fi un leptoquarck – o particulă care acţionează ca un pod între quarci şi leptoni, clasa de particule care include electronii şi muonii. De asemenea, poate fi o particulă neutră electric numită bosomul Z-prime.

Oamenii de ştiinţă au prezentat rezultatele pe 18 aprilie într-un seminar în cadrul CERN, unde se găseşte şi acceleratorul de particule LHC (Large Hadron Collider),

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Acceleratorul de particule de la Geneva a suferit un ,,transplant de inimă.” Acesta îi va ajuta pe experţii din cadrul CERN să descopere noi informaţii despre formarea Universului

Unii oameni sunt îngrijoraţi că ultimele experimente de la CERN aduc Iadul pe Pământ

Oamenii de ştiinţă de la CERN au descoperit o nouă particulă subatomică – VIDEO

O nouă descoperire realizată la CERN infirmă o teorie de bază a fizicii particulelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase