Home » Știință » S-a găsit cauza apariţiei autismului? Un nou studiu arată spre bunicile fumătoare

S-a găsit cauza apariţiei autismului? Un nou studiu arată spre bunicile fumătoare

S-a găsit cauza apariţiei autismului? Un nou studiu arată spre bunicile fumătoare
Publicat: 05.05.2017
Un studiu al cercetătorilor din Regatul Unit a indicat o corelaţie între autism şi fumatul bunicii în perioada în care aceasta era însărcinată cu mama copilului care a fost diagnosticat cu autism.

Dacă această corelaţie va fi confirmată de studiile ulterioare, ar însemna că fumatul are implicaţii profunde în afectarea genetică a copiilor, scrie IFL Science.

Studiile care au căutat să găsească o asociere între fumatul din timpul sarcinii şi autism au avut rezultate amestecate. Deoarece fumatul poate afecta atât ADN-ul mitocondrial, cât şi cel nuclear în embrioni, iar autismul este asociat cu o rată crescută de mutaţii, profesorul Marcus Pembrey, de la Universitatea Bristol, a decis că merită să analizeze şi generaţia din urmă – dacă mamele copiilor cu autism au fost expuse în pântec la tutun.

Pe un eşanton de 14.500 de copii născuţi în anii ’90, la copiii a căror bunică a fumat în timpul sarcinii, ocurenţa autismului a fost cu 53% mai ridicată faţă de cele care nu au fumat. De asemenea, efectul este mai puternic la nepoate decât la nepoţi, fetele fiind cu 67% mai predispuse la apariţia autismului.

Pembrey a precizat că, „în ceea ce priveşte mecanismele, există două mari posibilităţi. Este ADN-ul afectat care este transmis nepoţilor sau există un răspuns adaptativ la fumat care îi face pe aceştia mai vulnerabili”.

Autismul a devenit o mare problemă pentru copiii născuţi în ultimele decenii, invocându-se o sumedenie de cauze, inclusiv vaccinurile, ipoteză promovată de o sumedenie de campanii anti-vaccin. Cauza rămâne, însă, necunoscută. Chiar şi aşa fumatul, aşa cum prezintă şi acest studiu, poate reprezenta un factor important în apariţia acestei condiţii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperirea care dă speranţă oamenilor cu autism. Cum ar putea fi tratată afecţiunea

Un studiu ajunge la un rezultat uimitor: autismul îi face pe oameni mai inteligenţi

Vrei să te laşi de fumat? Un nou studiu arată cât de eficiente sunt ţigările electronice

Efectul fumatului îndelungat asupra creierului nostru (FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase