Home » Știință » Mitocondriile, ,,uzina de energie” a organismului uman, funcţionează la o temperatură IMPRESIONANTĂ

Mitocondriile, ,,uzina de energie” a organismului uman, funcţionează la o temperatură IMPRESIONANTĂ

Mitocondriile, ,,uzina de energie” a organismului uman, funcţionează la o temperatură IMPRESIONANTĂ
Publicat: 07.05.2017
Un nou studiu sugerează că mitocondriile, cuoscute şi cu denumirea de ,,uzinele energetice ale celulei,'' funcţionează la o temperatură mult mai crescută faţă de cea normală a corpului uman.

Cercetătorii au descoperit că mitocondriile funcţionează la o temperatură de 50 de grade Celsius, o temperatură mult mai crescută faţă de cea a corpului uman de 37 de grade Celsius, informează Science Alert. Temperatura corpului uman este reglată pentru menţinerea sănătăţii şi păstrarea echilibrului de funcţionare a proceselor biochimice. Unul dintre aceste procese este respiraţia, care are loc în celulele denumite mitocondrii.

Celulele transformă oxigenul şi nutrienţii în adenozin trifosfat, principala sursă de energie a celulelor. În timpul procesului de creare a energiei, respiraţia generează căldură. Iar în prezent, cercetătorii din cadrul Universităţii din Paris au încercat să măsoare care este temperatura mitocondriilor în cazul speciilor cu sânge cald. 

Cercetătorii au utilizat vopsea sensibilă la temperatură care se poate conecta de anumite ţinte dintr-o ceulă vie, inclusiv mitocondrii. Culoarea vopselei fluorescente devine tot mai slabă atunci când detectează căldură. Experţii au utilizat ficat uman şi celule ale pielii, precum şi celule pulmonare, în interiorul cărora au aplicat vopseaua , menţinându-le temperatura la 38 de grade Celsius . Atunci când celulele erau expuse unui mediu bogat în oxigen ce stimula producţia de energie, temperatura creştea surprinzător. 

Aceştia au descoperit că temperatura mitocondriilor a crescut cu aproximativ 12 grade Celsius faţă de restul celulelor, ajungând la o temperatură de 50 de grade Celsius. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase