Home » Știință » Se pot anticipa tornadele? Cum se explică vremea neobişnuită din România, din ultimele zile

Se pot anticipa tornadele? Cum se explică vremea neobişnuită din România, din ultimele zile

Se pot anticipa tornadele? Cum se explică vremea neobişnuită din România, din ultimele zile
Publicat: 10.05.2017
România este afectată în aceste zile de ploi, furtuni, grindină şi o răcire a vremii, după ce în urmă cu doar câteva zile am avut parte de temperaturi generoase, de peste 25-27 de grade, în unele regiuni ale ţării. Cum se explică această instabilitate atmosferică din ultima perioadă, cât de serioase sunt articolele de presă care anunţau recent tornade şi alte fenomene extreme în această parte a Europei şi cum va arăta vara anului 2017?

Roxana Bojariu, de la ANM, a declarat pentru Rfi că “luna mai este cea mai instabilă lună de primăvară şi una din cele mai instabile luni din an, întrecută doar de luna iunie, dacă vorbim din perspectiva climatologului. Climatic vorbind, e normal să avem astfel de fenomene în această perioadă, dar e adevărat că amploarea lor depăşeşte totuşi amploarea fenomenelor de acest tip cu care ne-am obişnuit cu câteva decenii înainte”.

Tornade în România?
 
Unele site-uri din România au publicat recent o ştire în care experţii de la AccuWeather avertizau asupra producerii unor fenomene extreme, precum tornadele, în această parte a Europei. Sunt corecte acele previziuni? “O predicţie a tornadelor este legată de scara lor spaţială foarte fină (…). A face predicţie pe baza ieşirilor de la modelele numerice a acestor fenomene foarte fine nu este o abordare foarte riguroasă. Poţi să estimezi că ai ingredientele pentru a se putea produce o astfel de tornadă, ingrediente teoretic prezente, dar acest lucru nu este echivalent cu o prognoză de tornadă, în nici un caz (…). 
 
Citeşte continuarea pe Rfi
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase