Home » Știință » O tehnică medicală, veche de 100 de ani, ar putea ajuta cuplurile care se confruntă cu infertilitatea

O tehnică medicală, veche de 100 de ani, ar putea ajuta cuplurile care se confruntă cu infertilitatea

Publicat: 21.05.2017
Pentru cuplurile care întâmpină greutăţi atunci când încearcă să conceapă un copil, un remediu vechi de peste un secol ar putea fi răspunsul.

Timp de zeci de ani, medicii au observat că femeile infertile fără o explicaţie plauzibilă, pot redeveni fertile prin efectuarea unui test medical standard pentru uter, informează Science Alert. În cadrul unor teste clinice ample, a fost descoperit că uleiul iodat, substanţa de contrast utilizată în timpul testelor, ar putea fi soluţia infertilităţii. Descoperirea ar putea oferi o nouă şansă persoanelor care doresc să aibe copii fără să utilizeze procedura feritilizării in vitro. 

Histerosalpingografie (HSG) este un test obişnuit pentru analizarea uterului şi a trompelor femeilor. Pentru ca organele să fie vizibile  este utilizat un agent de contrast. HSG este utilizat încă din secolul XX, de-a lungul istoriei agentul de contrast a fost uleiul iodat. Însă, în prezent, un agent pe bază de apă a devenit popular deoarece furnizează o mai bună vizibilitate a organelor. 

Medicii au observat că simpla analiză HSG a putut readuce fertilitatea femeilor care nu reuşeau să rămână gravide. În 2005, unele studii clinice au furnizat dovezi limitate privind beneficiile uleiului iodat.  În cadrul unui studiu realizat asupra a 1119 femei infertile din 27 de centre medicale din Olanda a fost  utilizată atât soluţia de contrast pe bază de apă, cât şi cea pe bază de ulei iodat. 

Rezultatele au dovedit că 39,7% dintre femei care au efectuat analiza cu ajutorul uleiului iodat au reuşit să rămână gravide, în comparaţie cu 29,1%  dintre femeile în cazul cărora a fost utilizată soluţia de contrast pe bază de apă. 

În ciuda rezultatelor pozitive, cercetătorii nu cunosc încă mecanismul care declanşează fertilitatea în cazul femeilor care au utilizat soluţie de ulei iodat. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase