Home » Știință » Inovaţia care poate revoluţiona industria cibernetică: un robot care se instalează singur şi care nu are nevoie de motor pentru a se deplasa

Inovaţia care poate revoluţiona industria cibernetică: un robot care se instalează singur şi care nu are nevoie de motor pentru a se deplasa

Publicat: 25.06.2017
Cercetătorii au construit un robot care se deplasează doar prin reacţii la curentul electric, fiind uşor şi compact, ceea ce îl face perfect atât pentru explorarea spaţială, cât şi pentru explorarea adâncului oceanelor.

Proiectul vine ca o soluţie la problemele pe care roboţii tradiţionali le au, precum greutatea, costul şi rigiditatea, scrie Science Alert.

Robotul a fost realizat de savanţii de la Universitatea Naţională din Seul, Coreea de Sud.

Robotul este versatil datorită mecanicii interne şi a structurii externe care sunt ţinute la minim. Sung-Hoon Ahn, un membru al echipei, susţine că „marele avantaj al acestui robot modular este rezistenţa în varii medii datorită lipsei sistemelor mecanice precum motorul şi roţile. Aşadar, problemele cu care se confruntă roboţii cu motor, precum izolarea sistemelor mecanice în mediul acvatic sau cosmic, nu există şi aici”.

Robotul, numit DeployBot, se remarcă şi prin faptul că se poate instala singur. Fiind realizat din opt module – patru pentru corp şi patru pentru picioare – acesta porneşte dintr-o formă plată şi se transformă într-un robot pătratic, aşa cum este prezentat în imaginea de mai sus.

Curentul electric face ca părţile flexibile ale robotului să se contracte şi să se dilate. Deocamdată, deplasarea este rudimentară, viteza maximă este de doar 2 metri pe oră şi are nevoie de 21 de paşi pentru o rotire de 90 de grade.

În prezent, este vorba doar de conceptul în sine, un robot uşor, fiabil şi versatil fiind extrem de util pentru explorările viitoare, fie că este vorba de spaţiu, sau de locurile greu accesibile de pe Terra, cum ar fi câmpiile abisale ale bazinelor oceanice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Savanţii au creat un robot revoluţionar: se poate deplasa mai rapid ca insectele

Ea este Julia, robotul care a învăţat să facă salată de pe YouTube – VIDEO

Au fost dezvăluite primele imagini cu LS3, robotul care va însoţi soldaţii americani la război (VIDEO)

Omenirea s-ar putea afla la limita evoluţiei, în curând cyborgii şi interfeţele creier-computer vor schimba specia umană

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase