Home » Știință » Savanţii au descoperit o nouă diferenţă între bărbaţi şi femei: creierul feminin are un flux sanguin mai ridicat. Care sunt urmările

Savanţii au descoperit o nouă diferenţă între bărbaţi şi femei: creierul feminin are un flux sanguin mai ridicat. Care sunt urmările

Publicat: 11.08.2017
O echipă de la Amen Clinics din California a analizat 46.034 de scanări obţinute cu ajutorul tomografiei SPECT (single-photon emission computed tomography), pentru a observa fluxul de sânge din creier, ajungând la concluzia că, per total, în creierul femeilor curge mai mult sânge.

Acest lucru nu înseamnă că femeile sunt mai inteligente, ci poate însemna descoperirea unor factori esenţiali care duc la boli precum Alzheimer şi Parkinson, scrie Science Alert.

Daniel Amen, conducătorul acestui proiect, a precizat că „este un studiu foarte important pentru a ajuta la înţelegerea diferenţelor creierului în funcţie de gen”. Acesta mai adaugă şi că „diferenţele cuantificabile pe care le-am identificat sunt importante pentru înţelegerea riscului apariţiei bolilor precum Alzheimer în funcţie de sex”.

Studiul a inclus 119 voluntari sănătoşi şi 26.683 de pacienţi. Aceste scanări au fost obţinute atât în perioada de repaus, cât şi atunci când persoanele se concentrau pe o anumită sarcină.

Zonele unde creierul femeilor era mai activ în termeni de flux sanguin a fost cortexul prefrontal, care ajută la controlarea impulsurilor şi la menţinerea concentrării. Alte zone mai active au fost părţile limbice ale creierului, care sunt responsabile pentru dispoziţie şi anxietate.

Credit: Amen et al

Cercetătorii sugerează că acest studiu poate explica de ce femeile sunt mai empatice şi mai intuitive şi, de asemenea, de ce există risc mai ridicat pentru apariţia anxietăţii.

Astfel, femeile sunt mai predispuse la apariţia anxietăţii şi depresiei, în timp ce bărbaţii sunt predispuşi la tulburarea hiperchinetică cu deficit de atenţie.

Deşi per total, fluxul de sânge în creierul femeilor este mai mare, bărbaţii au un flux mai mare de sânge în alte zone din creier, precum centrii vizuali şi de coordonare ai creierului.

Aceste variaţii ne pot ajuta să înţelegem de ce există diferenţe în ceea ce priveşte apariţia bolilor Alzheimer şi Parkinson la femei şi la bărbaţi.

Oamenii de ştiinţă nu cunosc cu exactitate de ce există această activitate mai mare sau de ce există aceste variaţii, dar este posibil ca motivele să fie multiple şi să difere în funcţie de zona creierului discutată.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire şocantă: viaţa continuă în creier după ce oamenii mor

Citirea gândurilor, tot mai aproape de realitate. Cum se formează gândurile în creier şi cum pot fi prezise

Viitorul este aici! Cercetătorii au inventat un cip care poate fi implantat în creier

Descoperirea care i-a pus pe gânduri pe cercetători. Bărbatul care trăieşte fără 90% din creier

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase