Home » Știință » Un nou fenomen cuantic a fost observat cu ajutorul grafenului, materialul minune al secolului XXI

Un nou fenomen cuantic a fost observat cu ajutorul grafenului, materialul minune al secolului XXI

Un nou fenomen cuantic a fost observat cu ajutorul grafenului, materialul minune al secolului XXI
Publicat: 21.09.2017
O echipă de savanţi de la Graphene Flagship, condusă de cercetătorii de la Universitatea din Manchester, a demonstrat pentru prima dată un nou tip de oscilaţie cuantică. Este primul tip care este prezent la temperaturi ridicate şi poate avea o mulţime de aplicaţii.

Teoria cuantică este studiul fizicii la nivelurile atomice şi subatomice şi arată cum obiectele pot fi caracterizate atât ca particule, cât şi ca unde, scrie Science Daily.

Aceste oscilaţii cuantice pot fi folosite pentru a înţelege proprietăţile noilor materiale în prezenţa unui câmp magnetic. Acest nou studiu arată cum este posibilă calibrarea câmpului magnetic aplicat la o heterostructură care conţine grafen şi azotat de bor pentru a crea o nouă serie de diferite materiale electronice.

De asemenea, cercetătorii au putut schimba proprietatea acestui material cu ajutorul câmpului magnetic: acesta putea fi metalic, semiconductor sau conductor.

Profesorul Bart van Wees, directorul grupului Physics of Nanodevices de la Zernike Institute for Advanced Materials din Groningen, Olanda, care nu a participat la acest studiu, a adăugat că „am considerat întotdeauna oscilaţiile cuantice foarte fragile, uşor de distrus la temperaturi mai mari, dar autorii au arătat că acestea pot fi observate la temperatura camerei, sau chiar la temperaturi mai mari. Aceasta este o veste bună pentru noi aplicaţii posibile ale acestor materiale”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Grafenul – materialul revoluţionar care va transforma secolul al XXI-lea

Descoperirea cercetătorilor care dă peste cap legile fizicii: electronii curg precum un lichid prin grafen, materialul revoluţionar al secolului nostru

Grafenul, nanomaterialul-minune al secolului al XXI-lea, are nou un „verişor”: germanenul!

Cel mai uşor material creat vreodată este atât de uşor încât poate fi aşezat pe o floare de cireş

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase