Home » Știință » Patru elevi din Galaţi merg la o importantă olimpiadă Internaţională cu robotul care îngrijeşte sturioni

Patru elevi din Galaţi merg la o importantă olimpiadă Internaţională cu robotul care îngrijeşte sturioni

Publicat: 27.09.2017
Patru elevi din clasa a XI-a, din Galaţi au construit un robot care îngrijeşte sturioni şi îl vor prezenta juriului la Olimpiada Internaţională de Robotică 2017 din Costa Rica, unde vor reprezenta România, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Echipa din Galaţi care va reprezenta România se numeşte „Hot Steel” şi este formată din elevii Alexandra Buruiană, de la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, şi Mihai Profir, Robert Enache şi Dănuţ Constantin Oprea, de la Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza, relatează Mediafax
 
Cei patru elevi din Galaţi au conceput un robot autonom care permite creşterea şi îngrijirea sturionilor. Peştii care fac parte dintr-o specie pe cale de dispariţie sunt ţinuţi într-un bazin, iar robotul îi hrăneşte, le curăţa spaţiul şi reglează calitatea apei. La final, robotul separă peştii ajunşi la maturitate pentru a fi eliberaţi în ape naturale, totul cu ajutorul unor motoare sincronizate şi al energiei regenerabile.
 
„Acest sistem este făcut pentru îngrijirea şi creşterea sturionilor în scopul repopulării lor în apele dunărene. Pentru îngriijirea lor cât mai bună am decis să adăugăm un sistem de monitorizare, astfel încât omul care stă la birou, la calculator, să poată vedea cum arată bazinul, în cazul în care apare o problemă, să ştie unde să intervină”, a declarat, marţi, Alexandra Buruiană, unul dintre inventatori.
 
Robotul construit de elevii gălăţeni are circa doi metri înălţime. Sistemul a fost conceput astfel încât energia să fie produsă de panouri fotovoltaice care captează lumina. Totodată, panourile alimentează sistemul de filtrare a bazinului pentru ca apa să fie curată, iar în momentul în care plantele din jurul bazinului cresc, robotul le culege şi plantează altele în loc.
 
Inventatorii robotului spun că modelul poate fi mărit în scopuri industriale.
 
De asemenea, sistemul ar putea fi folosit şi de autorităţile locale, motiv pentru care elevii au fost sprijiniţi de profesorii de la Facultatea de Inginerie a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi.
 
„Echipele care participă la concurs trebuie să dezvolte roboţi care să contribuie la dezvoltarea durabilă. Noi considerăm că proiectul tinerilor din Galaţi va răspunde acestei cerinţe. Cei patru elevi au obţinut locul I la faza naţională de robotică şi în noiembrie reprezintă România la faza internaţională din Costa Rica. Proiectul lor răspunde unei cerinţe de dezvoltare a zonei Galaţi, din punctul meu de vedere. Cred că sturionii ar putea să reapară în centrul atenţiei, pentru a fi, de exemplu, un brand de oraş”, a declarat profesorul universitar Luigi Mistodie.
 
Proiectul celor patru tineri a atras şi atenţia industriaşilor. ArcelorMittal, cea mai mare unitate economică din zona Galaţi, va sprijini financiar echipa care va merge în Costa Rica.
 
„Industria şi unitatea noastră se digitalizează. Suntem mândri să susţinem aceşti tineri români talentaţi şi rămânem consecvenţi angajamentului nostru de a sprijini excelenţa în educaţia locală”, a declarat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo.
.
La Olimpiada Internaţională de Robotică 2017 din Costa Rica vor participa peste 500 de echipe din aproximativ 60 de ţări şi vor fi propuse soluţii la preocupările globale precum schimbările climatice, energia verde şi oraşele inteligente. Evenimentul va avea loc în luna noiembrie.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase