Home » Știință » Electricitatea ar putea fi produsă prin intermediul evaporării apei. Noua tehnologie poate furniza de trei ori mai multă energie decât cea produsă de eoliene

Electricitatea ar putea fi produsă prin intermediul evaporării apei. Noua tehnologie poate furniza de trei ori mai multă energie decât cea produsă de eoliene

Publicat: 30.09.2017
În fiecare zi, Soarele îşi propagă căldura pe suprafaţa Pământului şi transformă întinderi vaste de apă în vapori. O nouă cercetare prezintă modul în care acest proces ar putea fi utilizat pentru producerea electricităţii.

Noua cercetare sugerează că fermele de evaporare a apei, deşi se află în prezent în stadiul de concept, ar putea furniza de trei ori mai multă energie decât eolienele. Gizmodo relatează că evaporarea naturală ar putea ajuta la realizarea unui nou tip de energie regenerabilă. 

Noua abordare propusă de cercetătorul Ozgur Sahin din cadrul Universităţii din Columbia nu conţine în prezent şi efectele negative pe care utilizarea acestei tehnologii ar putea să le aibă. Aproximativ 50% din energia solară care ajunge pe Pământ duce la evaporarea apei, influenţează ecosistemul, resursele de apă şi clima. Studiile recente au luat în considerare diferitele moduri prin care omenirea ar putea utiliza energia evaporării, primul exemplu fiind un motor plutitor acţionat de un piston. 

Credit: Xi Chen

În viitor, o versiune la scală largă a dispozitivului ar putea fi instalată deasupra rezervoarelor sau a golfurilor. Ideea de bază este că materialele ar trebui puse în funcţiune printr-un ciclu de absorbţie şi elminare a apei cu ajutorul evaporării. 

Conform modelului realizat asupra Statelor Unite ale Americii, ar putea fi produşi 325 de gigawaţi de energie prin intermediul evaporării apei din lacurile şi rezervoarele din SUA (în model nefiind incluse Marile Lacuri). Raportului relatează că această cantitate de energie reprezintă 70% din electricitatea utilizată în 2015 de SUA.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase