Home » Știință » Lansarea satelitului Sputnik 1, momentul de glorie al Uniunii Sovietice în lupta pentru cucerirea spaţiului – VIDEO

Lansarea satelitului Sputnik 1, momentul de glorie al Uniunii Sovietice în lupta pentru cucerirea spaţiului – VIDEO

Publicat: 04.10.2018
Acum 61 de ani era lansat în spaţiu primul satelit artificial, denumit Sputnik 1. Lansarea a reprezentat un triumf pentru Uniunea Sovietică în acea perioadă, satelitul fiind utilizat în scop propagandistic pentru demonstrarea capacităţilor tehnologice ale sovieticilor în faţa americanilor. Evenimentul a uimit întreaga planetă.

Detaliile privind crearea şi lansarea primului satelit artificial au fost ascunse de către programul spaţial sovietic, fiind publicate zeci de ani mai târziu. Pe parcursul Războiului Rece cu Statele Unite, Uniunea Sovietică s-a axat pe crearea primei rachete balistice intercontinentale, capabilă să lanseze bombe cu hidrogen către SUA. Conform ABC News, racheta R-7 a fost construită de o echipă condusă de Serghei Koroliov, testele armei începând din 1957. 

Koroliov era un cercetător vizionar, dar şi imprudent. El a impulsionat oficialii militari să utilizeze prima rachetă R-7 pentru amplasarea satelitului pe orbită. Cercetătorul considera că SUA se afla pe punctul de a lansa un astfel de satelit, aşa că a reuşit să obţină permisiunea Kremlinului pentru propria sa lansare. 

Întregul proces a avut la bază întrecerea dintre SUA şi Uniunea Sovietică pentru obţinerea reuşitelor în domeniul spaţial. Aşa că specialistul a cerut echipei sale să realizeze un satelit simplu pentru a grăbi procesul şi, desigur, pentru a-i bate pe americani în lupta din spaţiu. Satelitul construit în câteva săptămâni a fost denumit PS-1, ”Prosteishiy Sputnik” (”Cel mai simplu satelit”). 

Sursa-NASA

Satelitul cântărea sub 84 de kilograme şi era puţin mai mare decât o minge de baschet, în fapt era o sferă turtită din aliaj de aluminiu cu doi transmiţători radio şi patru antene. În proiectul iniţial, satelitul trebuia să aibă forma unui con, însă Koroliov a optat pentru o sferă. „Pâmântul este sferic, de aceea şi primul satelit ar trebui să aibă forma unei sfere”, spunea specialistul. 

Deşi populaţia de pe glob era uimită de reuşita sovieticilor, Kremlinul a încercat să minimalizeze evenimentul. Primul raport oficial privind lansarea satelitului a fost menţionat printre paginile ziarului Pravda, al Partidului Comunist. După două zile, liderii sovietici au decis publicarea unui titlu pe prima pagină a ziarului privind lansarea în care erau integrate citate din afara ţării privind reuşita sovietică. 

Sputnik a orbitat Pământul timp de trei luni înainte de a arde în atmosferă

Kremlinul a fost impresionat de vâlva creată la nivel global de lansarea satelitului, astfel că i-a ordonat lui Koroliov să proiecteze un nou satelit pentru a marca pe 7 noiembrie Revoluţia Bolşevică. În mai puţin de o lună, echipa de cercetători a  creat un nou satelit denumit Sputnik 2, care cântărea 508 kilograme şi în interiorul căruia se afla primul pasager, câinele Laika. Deşi câinele a murit la scurt timp după lansare din cauza căldurii, zborul a dovedit că o fiinţă vie ar putea supravieţui în spaţiu. Pe 12 aprilie 1961, Uniunea Sovietică obţinea o nouă reuşită, trimiterea primului om în spaţiu, pe Yuri Gagarin

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase