Home » Știință » Acest material revoluţionar îşi schimbă dimensiunile precum caracatiţele

Acest material revoluţionar îşi schimbă dimensiunile precum caracatiţele

Publicat: 16.10.2017
Inginerii au fost inspiraţi de abilitatea caracatiţelor şi a sepiilor care îşi pot schimba textura şi culoarea pielii pentru a crea un material care se poate transforma din 2D în 3D şi se poate contopi cu mediul înconjurător, asemenea comportamentului acestor cefalopode.

Aceste animale marine, extrem de inteligente de altfel, sunt maeştri în deghizare, schimbându-şi forma şi culoarea într-o secundă, ceea ce este util pentru ambuscade. Pot imita aproape orice, de la roci la alte animale marine, scrie Science Alert.

Este lesne de înţeles că inginerii de la Universitatea Cornell, conduşi de James Pikul şi Robert Shepherd, au dorit să creeze materiale cu astfel de proprietăţi.

Materialul echipei de cercetători a fost alcătuit dintr-o plasă de fibră fixată într-un cauciuc pe bază de siliciu. Plasa este stratificată într-o manieră în care secţiunile să fie constrânse în timpul procesului de transformare, permiţând unor părţi să se extindă atunci când sunt umflate cu aer – precum muşchii caracatiţei.

„Inginerii au creat multe moduri sofisticate de a controla forma materialelor moi şi extensibile, dar am dorit să realizăm o modalitate rapidă şi uşor de controlat”, a precizat James Pikul, conducătorul acestui studiu. „Am fost inspiraţi de modul în care cefalopodele îşi schimbă textura pielii, aşa că am studiat muşchii ce permit cefalopodelor să-şi controleze textura şi le-am implementat prin elaborarea unei metode mai eficiente”, conchide acesta.

Credit: Shepherd et al., Science

Pentru demonstrarea conceptului, echipa a creat două modele: una care poate lua forma unui prundiş, iar alta forma plantei Graptoveria amethorum (imaginea de mai sus). Ambele se pot transforma dintr-o formă 2D într-o formă 3D.

De asemenea, se pot folosi şi alte materiale care au proprietăţi elastice, precum hidrogelurile.

Desigur, există şi numeroase aplicaţii militare pentru material, mai ales dacă avem în vedere că studiul a fost finanţat de armata SUA.

Vă recomandăm să citiţi şi următoatele articole:

Savanţii au inventat cel mai rezistent şi uşor material de pe Pământ. Este de 10 ori mai puternic ca oţelul

Pânza de păianjen şi grafenul pot crea un material revoluţionar care poate deveni materialul viitorului. Experiment inedit

Un material minune va rezolva ieftin şi eficient problema lipsei apei potabile

Mai uşor şi mai rezistent ca orice material: lanţurile de atomi de bor îşi arată proprietăţile speciale – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase