Home » Știință » Inovaţie demnă de Premiul Nobel: o nouă metodă revoluţionară va permite savanţilor să transforme celulele în oricare alt tip de ţesut

Inovaţie demnă de Premiul Nobel: o nouă metodă revoluţionară va permite savanţilor să transforme celulele în oricare alt tip de ţesut

Inovaţie demnă de Premiul Nobel: o nouă metodă revoluţionară va permite savanţilor să transforme celulele în oricare alt tip de ţesut
Publicat: 26.10.2017
Celulele stem pluripotente reprezintă una dintre cele mai remarcabile realizări ştiinţifice ale erei noastre, permiţând savanţilor să readucă celulele adulte specializate la starea lor embrionică, nespecializată, apoi să le manipuleze pentru a deveni tipul dorit de ţesut.

Totuşi, până acum, acest proces a fost unul laborios, dar cu ajutorul inovaţiei cercetătorilor de la Universitatea Michigan din Statele Unite, timpul şi efortul pot fi reduse semnificativ prin programarea directă a celulelor de a fi transformate în alt tip de celule, scrie Science Alert.

„Întotdeauna, celulele din corpul nostru se auto-specializează”, explică Indika Rajapakse, cercetător în cadrul acestui studiu de la Universitatea Michigan. „Ce propunem aici poate oferi o scurtătură pentru a realiza acelaşi lucru şi pentru a ajuta orice celulă să devină tipul de celulă pe care îl dorim”.

Inspiraţia pentru noul demers este un studiu din 1989, atunci când cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre au putut transforma celulele pielii în celule musculare. Au realizat acest lucru prin expunerea celulelor la proteina TF (transcription factor), care ajută la controlarea expresiei genelor în celule, determinând astfel ca celula să devină un alt tip şi să poată controla diviziunea, creşterea sau moartea acesteia.

Noul studiu a folosit tehnicile şi cunoaşterea ştiinţifică actuală cu privire la ADN, care nu erau disponibile acum aproape 30 de ani, pentru a elabora un algoritm matematic care poate prezice cu succes factorii  care pot reprograma celulele.

Cu alte cuvinte, decât să folosească una sau câteva tipuri de proteine TF pentru a manipula celulele pentru diferenţiere, noul model creează reprezentări 3D ale genomului pentru a cunoaşte timpul corect şi secvenţa în care să injecteze proteinele pentru a produce tipurile de celule dorite.

Această abordare nu ajută doar la crearea oricărui tip de celule, ci şi poate rezolva problema unor boli letale precum cancerul sau condiţiile ereditare prin reprogramarea celulelor maligne sau periculoase în celule inofensive.

Deocamdată, studiul nu a fost aplicat în experimente de laborator, dar Rajapakse, împreună cu colegii săi, susţin că acesta este pasul următor, iar în acelaşi timp îşi vor publica noua metodă pentru ca şi alte echipe de cercetători să o poată testa.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Celulele stem recoltate la naştere, mai eficiente în cazul unui transplant decât cele extrase din măduva osoasă

Noua tehnică ce ar putea salva bolnavii de LEUCEMIE. Transformarea celulelor stem în celule sanguine

Ţestutul adipos, cheia pentru dezvoltarea ingineriei genetice şi a celulelor stem programate – FOTO

Primul pas spre nemurire vine din Israel: celule cardiace de nou-născut, create din corpul unor bătrâni!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase