Home » Știință » Specialiştii au detectat o abilitate stranie a unei proteine: poate conduce curentul electric

Specialiştii au detectat o abilitate stranie a unei proteine: poate conduce curentul electric

Specialiştii au detectat o abilitate stranie a unei proteine: poate conduce curentul electric
Publicat: 01.11.2017
Proteinele care se află în orice celulă au fost considerate până în prezent ca fiind materie organică inertă. Însă, recent, specialiştii au detectat o anumită proteină cu o proprietate deosebită, conduce electricitatea.

Dacă descoperirile vor putea fi refăcute şi utilizate ar putea fi creat un nou instrument de diagnosticare a unor afecţiuni, capabil să identifice molecule de proteine singulare prin intermediul unui curent electric. 

Conform Science Alert, de-a lungul a patru ani de studiu de la experimentul iniţial, echipa din Universitatea din Arizona a realizat reverificări ale descoperirii. ”Este adevărat, este uimitor. Această lucrare testează în principal toate explicaţiile alternative ale informaţiilor noastre,” a declarat principala cercetătoare Stuart Lindsay. Echipa a creat un ADN şi un cititor al aminoacizilor. Aceşti cititori pot bloca molecule individuale dintre electrozi, o tehnologie cunoscută cu denumirea de ”recognition tunnelling”. 

După obţinerea unei reuşite în cazul moleculelor singulare, cercetătorii au trecut la următorul nivel şi au încercat să detecteze acelaşi  impuls electric şi în întreaga proteină. Ei au descoperit că atunci când proteina din alfaVbeta3 se afla între cei doi electrozi prezenta o ”conductivitate electronică extrem de crescută”. În anii următori, echipa a încercat să descopere o explicaţie pentru acest fenomen.  Lindsay a fost inspirată de lucrarea biofizicianului Gabor Vattay, din cadrul Universităţii Eotvos Lorand din Ungaria. Acesta a prezentat o teorie bazată pe mecanica cunatică prin intermediul căruia proteinele sunt ”echilibrate” într-o stare specială, între conductivitate şi izolare. 

În cadrul experimentelor, specialiştii au putut crea un dispozitiv prin care puteau activa şi dezactiva conductivitatea electrică a proteinei. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase