Home » Știință » Religia şi ştiinţa pot funcţiona împreună. Afirmaţiile directorului Observatorului Astronomic al Vaticanului

Religia şi ştiinţa pot funcţiona împreună. Afirmaţiile directorului Observatorului Astronomic al Vaticanului

Publicat: 04.12.2017
''Dumnezeu a creat universul, asta am înţeles eu din credinţa mea. Dar ştiinţa îţi spune cum a făcut acest lucru,'' susţine Guy Consolmagno. Bărbatul este directorul Observatorului din Vatican şi director al astronomilor din cadrul Bisericii Catolice. Astronomul susţine că deseori este întrebat cum reuşeşte să înţeleagă ambele lumi, cea a credinţei şi cea a ştiinţei.

Consolmagno susţine însă că el nu vede nicio incompatibilitate între cele două. Conform TopBuzz, astronomul a declarat că una dintre muncile sale ca director al observatorului este de a consolida mesajul că biserica nu este împotriva ştiinţei. 

”Pentru mine, cel mai dificil este să descopăr de unde provin oamenii atunci când cred că este vorba despre un conflict. Deoarece eu trăiesc fericit cu ambele părţi,” afirmă el. 

Sursa: Wikimedia Commons

Pentru multe persoane, biserica este considerată o instituţie cu practici împotriva ştiinţei, ideea avându-şi originile în tratamentul pe care biserica l-a aplicat astronomului Galileo Galilei. Cercetătorul a fost condamnat la arest la domiciliu, fiind acuzat de erezie împotriva bisericii în 1633. ”Tot ceea ce ştii despre Galileo nu este probabil adevărat, dar adevărul nu crează o imagine mai bună bisericii,” afirmă el. 

Însă, de la sfârşitul secolului XIX, biserica a încercat să schimbe imaginea pe care o avea faţă de ştiinţă. Aşadar, Sfântul Scaun a propus realizarea primului observator în 1774.  ”Înfiinţarea unui observator naţional care să fie recunoscut la nivel naţional reprezenta un semn de patriotism,” afirmă Consolmagno. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase