Home » Știință » VIDEO. Invenţia unei tinere echipe care le-a adus un premiu prestigios: un detector de cancer de piele ieftin şi portabil care poate salva numeroase vieţi

VIDEO. Invenţia unei tinere echipe care le-a adus un premiu prestigios: un detector de cancer de piele ieftin şi portabil care poate salva numeroase vieţi

Publicat: 30.11.2017
O echipă tânără de ingineri au câştigat Premiul James Dyson pentru invenţia unui detector numit sKan, portabil şi ieftin, care poate detecta melanomul, o formă de cancer de piele. Dispozitivul poate salva numeroase vieţi, mai ales în condiţiile în care cancerul de piele este cel mai comun tip din lume.

Detectarea cancerului, mai ales în primele faze, nu este uşoară şi în nicun caz ieftină. De aceea, invenţia echipei de absolvenţi de la McMaster University din Canada, care a câştigat Premiul James Dyson, este atât de importantă, scrie Futurism.

Cancerul afectează rata metabolică a celulelor pielii, iar celulele canceroase se încălzesc mai repede decât cele sănătoase în urma unui şoc de temperatură scăzută. Ştiind acestea, cercetătorii au creat un detector bazat pe monitorizarea ratei creşterii temperaturii celulelor. Dispozitivul este pus pe o zonă de piele, producând o hartă a temperaturii care poate fi utilizată pentru a determina prezenţa cancerului.

„Prin utilizarea componentelor ieftine şi accesibile, dispozitivul permite detectarea celulelor canceroase şi metoda poate fi la îndemâna oricui”, a precizat fondatorul premiului, James Dyson.

Pe viitor, echipa speră să creeze un prototip mai avansat care le va permite să înceapă testările pre-clinice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost descoperit anticorpul pentru cancer

Mituri despre cancer care nu ajută pacienţii diagnosticaţi cu această maladie

Care sunt obiceiurile greşite ale românilor bolnavi de cancer

Ce trebuie să ştii despre Helicobacter Pylori, bacteria care duce la creşterea riscului de cancer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase